Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 13. 14:02

Árháború dúl a kínai notebook-piacon: május óta 36 százalékkal csökkentek az árak

[Digi Times] Az európai és amerikai PC-piac a hordozható gépek gyártóit is megérintette: májusban és júniusban a vártnál lényegesen kevesebb notebook kelt el, ezért a nagy gyártók Kína felé fordultak, és itt próbálják kiárusítani a felhalmozódott készleteiket. Május óta ezért valósággal tombol az árháború a kínai kiskereskedelmi piacon.

Mivel a kínai kormány 17 százalékos fogyasztási adóval és 15 százalék vámmal sújtja a külföldről importált hordozható számítógépeket, sokan használják fel Hong Kong-i kapcsolataikat és olcsó notebook-okkal árasztják el a piacot, komoly gondot okozva a nagy gyártóknak. A notebook-gyártó vállalatoknak ezért jelentősen csökkentei kellett áraikat, hogy versenyképesek tudjanak maradni a piacon.

A kínai kiskereskedelemben a legkelendőbb, 14 hüvelyk átlójú színes kijelzővel szerelt átlagos notebook-ok ára május óta 36 százalékkal csökkent. A tajvani Acer és Asustek a nyereségüket feláldozva csökkentették áraikat. Az árverseny hatására Kína legnagyobb számítógépgyártójának, a Legend-nek a piaci részesedése a tavalyi 23,3 százalékról 19 százalékra esett vissza.

Azonban a rohamosan csökkenő árak hatására a kereslet kissé visszaesett: a vevők jelentős része a további áresésben bízva elhalasztotta notebook-vásárlását. A Legend eredeti felmérése szerint Kínában 800 ezer hordozható PC-re lesz igény, de mára az előrejelzést 600 ezerre módosították.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról