:

Szerző: Vörös Péter

2001. július 12. 21:06

A Motorola a második negyedévet 232 millió $-os működési veszteséggel zárta

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] A Motorola tegnap bejelentette, hogy a második negyedévet a cég 232 millió $-os (részvényenként 11 centes) működési veszteséggel zárta, a fő gondot a telekommunikációs és a félvezető piac gyengesége okozta. Az előző év hasonló időszakához képest ez jelentős lemaradás, akkor ugyanis a cég 551 millió $-os (részvényenként 25 centes) nyereséget realizált.

A cég áprilisi profitfigyelmeztetése után az elemzők többsége részvényenként 12 cent körüli veszteségre számított, a First Call által reprezentált elemzőknél a várt veszteség részvényenként 10-15 cent között volt, ehhez képest a cég által elért eredmény nem is olyan rossz. A negyedéves forgalom 7,5 milliárd $ volt, ez 19%-os csökkenés a tavalyi 9,3 milliárd $-hoz képest. A cég áprilisban az első negyedéves 7,8 milliárdos forgalomnál valamivel magasabb bevételeket remélt, ez nem jött be.

A cég ma bejelentette, hogy a harmadik pénzügyi negyedévben veszteségre, míg a negyedik pénzügyi negyedévben enyhe nyereségre számít, míg a forgalom 5-5%-os növekedése várható negyedévenként. A Motorola szerint a harmadik pénzügyi negyedévben a veszteség "részvényenként néhány cent lesz" a pro forma módosítások után, míg a forgalom 5%-kal fog emelkedni a második pénzügyi negyedévhez képest. A Wall Street-i elemzők a harmadik pénzügyi negyedévben már nullszaldós eredményre számítottak a Thomson Financial/First Call szerint.

A negyedik pénzügyi negyedévben a cég "enyhén nyereséges lesz" a korrekciók után, míg a forgalom 5%-kal növekszik majd a harmadik pénzügyi negyedévhez képest. A First Call szerint a Wall Street a negyedik pénzügyi negyedévben részvényenként 11 centes nyereségre számított. A cég mobiltelefonos üzletágának forgalma a második pénzügyi negyedévben 2,5 milliárd $-ra csökkent (ez 25%-os visszaesés a tavalyi eredményhez képest), a megrendelések pedig 9%-kal 2,9 milliárd $-ra csökkentek. A részleg működési vesztesége 237 millió $ volt, szemben a tavalyi 136 millió $-os működési nyereséggel.

A Motorola félvezető részlegének forgalma 38%-kal 1,3 milliárd $-ra csökkent a második pénzügyi negyedévben. A megrendelések 51%-kal 1 milliárd $-ra csökkentek, míg a részleg működési vesztesége 381 millió $ volt, szemben az egy évvel ezelőtti 176 millió $-os működési nyereséggel.

A cég költségcsökkentési lépéseket tervez, ezen belül újabb, 4 ezer fős létszámleépítést is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az idei elbocsátások teljes száma 30 ezer fölött lesz. Tavaly év végén a cégnek 147 ezer alkalmazottja volt.

A cég részvényárfolyama ma 2,41$-ral (15,38%-kal) 18,08$-ra emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.