Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 10. 10:15

Az interneten közvetíti a PSINet Kék Szalag vitorlásversenyt a Westel, a Microsoft és a Webigen

[Microsoft] A 2001. július 13-án megrendezésre kerülő PSINet Nagydíj a Balaton Kékszalagjáért vitorlásversenyhez kapcsolódóan olyan kísérletre vállalkozik a Westel, a Microsoft és a Webigen, amelyre Magyarországon még nem volt példa: a Webigen Rt. egy hajóból élő, mozgókép jellegű képsorokat közvetít a versenyről, melyet internetre kapcsolt PC-ken vagy PocketPC-ken lehet fogni.

A rendezvény helyszínéből adódóan a közvetítésre csak vezeték nélküli módszerrel van lehetőség. A kísérlethez a cégek semmilyen televíziós technológiát nem használnak, hanem bárki által elérhető, kereskedelmi forgalomban lévő eszközöket alkalmaznak: a Westel adatszolgáltatását, Microsoft szoftvereket és egy kézi kamerát.

A vitorlásversenyt kísérő motoros fedélzetén a kamerajelet összekötik egy notebook számítógéppel, ahol azt egy Windows Media encoder megfelelőképpen tömöríti. A tömörített jelet a Westel továbbítja. A jel a Webigen egy szerverére jut el. A közvetítést és az ahhoz szükséges internetes felületet a Webigen Rt. biztosítja, mely a www.kekszalag.com címen érhető el.

Itt - az interneten - tekinthető meg, a Guards Rt. új szolgáltatásának segítségével, a verseny hajóinak pozíciója is. A hajók pillanatnyi helyzetét egy mobil helymeghatározó eszköz és egy mobiltelefon segítségével sms üzenetek formájában juttatjuk el a térkép-szerverig. A szolgáltatás alapját egy speciális kábel adja -Reddknows- mely összeköti a GPS vevőt a mobilunkkal, és megadott számra sms-ben elküldi a pillanatnyi koordinátát, sebességet.

Ez a szolgáltatás egy új korszakot nyit a sportversenyek közvetítésének történetében, mert a kiválasztott hajók mozgása, a verseny pillanatnyi állása, folyamatosan követhető. A szolgáltatásunk speciális funkciója, a bajbajutott hajók pozíciójának azonnali ismerete, melynek alapján a mentés gyorsan és irányítottan indulhat meg.

A közvetítés a rajt előtt harminc perccel kezdődik, és pénteken egész nap kisebb megszakításokkal sötétedésig folytatódik. Szombat napkeltétől délelőtt tíz óráig ismét figyelemmel kísérhetik a nézők a legfontosabb eseményeket.

Az adás egy kamerával történik, hang továbbítása nélkül. Ennek az első kísérletnek nem célja, hogy a nézőknek egy szerkesztett sportközvetítéshez hasonló élményt nyújtson. Az adást a számítógépükön a háttérben futtatva azonban láthatják a verseny sok érdekes momentumát, vagy időnként rátekintve a közvetítésre, követhetik az egyes hajókat. A vétel minőségét befolyásolhatja, hogy a néző milyen minőségű vonalon kapcsolódik az internetre.

Az adás megtekinthető minden olyan eszközről, amelyen Windows Media Player fut. Ilyenek a Windows alapú PC-k és a PocketPC operációs rendszerrel rendelkező kéziszámítógépek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról