Szerző: Vörös Péter

2001. július 10. 00:45

Tovább csökken a tajvani chipgyártók forgalma

[EB News] A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb make-to-order (rendelésre gyártó) chipgyártó vállalata közölte, hogy júniusban a forgalom 238,1 millió $-ra csökkent a májusi 239,2 millió $-hoz képest. A United Microelectronics Corp. (UMC) a világ második legnagyobb make-to-order chipvállalata bejelentette, hogy júniusi bevételei 122,9 millió $-t tettek ki, szemben a májusi 143,4 millió $-ral (ez 14,4%-os csökkenés).

A két cég forgalma ez év eleje óta gyengélkedik. A tegnap bejelentett eredmények újabb bizonyítékai annak, hogy a TSMC-t és az UMC-t továbbra is hátrányosan érinti a PC-k és a telekommunikációs termékek gyengébb kereslete. K. C. Chen, a TSMC alelöke szerint a forgalom júniusban azért csökkent, mivel a piac még a vártnál is sokkal gyengébb volt.

A Winbond Electronics Corp. (amely DRAM chipeket szállít a Toshiba számára) bejelentette, hogy a júniusi forgalma a tavalyi szinthez képest 60%-kal 49,2 millió $-ra csökkent. A cég első féléves forgalma 37,6%-kal 384,3 millió $-ra csökkent.

Az IDC piackutató cég szerint a chipgyártók az idei évben 21%-os csökkenést könyvelhetnek 2000-hez képest, amikor a globális IC forgalom közel 200 milliárd $-t tett ki.

A TSMC azt is közölte, hogy a második negyedévben sikerült működési és nettó nyereséget realizálni, bár a számadatokat nem hozták nyilvánosságra. A cég szerint az IC-piac az év második felében fokozatosan javulni fog, bár egyes elemzők ezzel nem értenek egyet.

2000 júniusához képest a TSMC forgalma júniusban 29,1%-kal csökkent, míg az UMC bevételei 52%-kal estek vissza. Egyes elemzők szerint az UMC visszaesése azért volt nagyobb mértékű, mert a cég kénytelen volt nagyobb mértékben csökkenteni árait, mint a TSMC. A múlt héten Robert Tsao, az UMC elnöke megjegyezte, hogy az IC-ipar az utóbbi 30 év legkomolyabb krízisét éli át.

A Winbond és a szigetország többi DRAM-gyártói szintén igen komoly gondokkal küszködnek, mivel az azonnali piacon az árak soha nem látott mélységeket érnek el és immár a cégek változó költségei alatt vannak. Elemzők szerint szinte az összes gyártó második negyedéves vesztesége nagyobb lesz a korábbi előrejelzéseknél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról