:

Szerző: Barna József

2001. július 6. 15:36

Komoly árat fizet a Sony a hibás mobiltelefonokért

[Reuters] A Sony, a két legnagyobb japán mobilszolgáltató, a DoCoMo és a KDDI egyik legnagyobb beszállítója először májusban volt kénytelen visszahívni összesen 546 000 darab, a két cég rendelkezésére bocsátott hibás szoftverrel forgalomba került mobiltelefont. Akkor elemzők úgy vélték, hogy e fiaskó a cég aprlisitól júniusig tartó pénzügyi negyedéves működésből származó nyereségét 22 milliárd jennel rövidítheti meg.

Mindezek után szerdán a KDDI bejelentette, hogy újabb 560 000 darab készüléket kíván visszaküldeni a gyártónak a hibás akkumulátorok miatt. A csere és a javítás költségei teljes mértékben a Sonyt terhelik.

Azonban az elemzők által prognosztizált igen komoly költségek feltehetően csökkenthetőek lesznek, miután a Sony jelezte, hogy a hibás szoftverű telefonok esetében elegendő lesz a javított szoftver telepítése, s így nincs szükség a teljes készlet lecserélésére. Míg a nem megfelelő akkumulátorok cseréje szintén kevesebbe kerül majd a cégnek, mint azt az elemzők meglehetősen borúlátó előrejelzéseikben jelezték.

A Sony szerint az utóbbi három hónapban visszahívott telefonkészülékek cseréjének összköltsége nem haladja majd meg a 12 milliárd jent, noha a pontos adatok csak a július 26-án nyilvánosságra hozandó negyedéves eredmények ismeretében kristályosodnak majd ki.

E pozitív hírek ellenére cég részvényárfolyama 4,48%-kal esett vissza ma, ezzel két éve nem tapasztalt minimumra zuhanva vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.