Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 5. 17:01

Az Alpha processzorok eltűnése gondot okozhat a szuperszámítógép-iparnak

[EBN] A Compaq Computer Corporation múlt heti döntése, miszerint 2004-ben beszünteti az Alpha processzorok további fejlesztését, és szerver-atchitektúráját Itanium-alapokra állítja át, komoly hatással lehet az amerikai szuperszámítógép-iparra, melynek prominens képviselője a Cray.

A seattle-i vállalat 1993 óta épít Alpha processzoros szuperszámítógépeket. De mivel a Compaq az Alpha sorozat megszüntetését tervezi, a Cray Alpha-alapú rendszereinek jövője enyhén szólva is bizonytalannak tűnik. A hír a legrosszabbkor érte a pénzügyi gondjaiból éppen kilábalni látszó Cray-t.

A vállalat egyik Alpha-alapú gépe a T3E-1350 számítógép, amely legfeljebb 40 darab 833 MHz órajelű Alpha processzort tartalmaz. A műszaki számítások elvégzésére tervezett számítógép elméleti csúcsteljesítménye 3 TeraFLOPS.

A tervek szerint az év második felében jelenik meg a Cray következő generációs Alpha-alapú gépe, a SuperCluster. A nagyteljesítményű rendszer legfeljebb 2048 darab 833 MHz-es Alpha processzort támogat.


Cray SuperCluster

A Cray szóvivője szerint a vállalat a Compaq döntése ellenére tovább árulja Alpha-alapú számítógépeit, és a SuperCluster megjelenését sem törölték. De hogy a SuperCluster megjelenése után hogy alakul az Alpha-alapú gépek sorsa, azt egyelőre nem tudni. A Cray egyelőre nem jelentette be, hogy Itanium-alapú gépeket tervez piacra dobni.

"A későbbi termékeinket a vevők igényeinek megfelelően tervezzük meg" - mondta a Cray szóvivője.

a címlapról