:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 3. 11:44

25 százalékkal csökkent a VIA és a SiS júniusi bevétele

[EBN] A PC-piac visszaesése a chipkészlet-gyártók pénzügyi eredményeire is rányomta a bélyegét. A tajvani VIA és SiS bevételei májusról júniusra 25 százalékkal estek vissza.

A VIA Technologies júniusi forgalma 70 millió dollárról 58 millió dollárra cökkent. A Silicon Integrated Systems (SiS) bevétele 21 millió dollárról 17 millióra esett vissza. A csökkenés hátterében a gyenge kereslet és az alacsony chipset-árak állnak.

Ráadásul jelenleg egyik gyártó sem rendelkezik piacra kész Pentium 4 chipkészlettel. Ezek a chipsetek a Pentium 4 tavaszi árcsökkenései nyomán egyre népszerűbbek, de egyelőre csak az Intelnek van ilyen megoldása.

Az év első felében a VIA bevétele 530,4 millió dollár volt, ami csak 40 százalékát teszi ki az éves tervezett bevételnek. Ugyanebben az időszakban a SiS forgalma 142,6 millió dollár volt, de a vállalat nem tette közzé tervezett bevételi szintjét.

A két tajvani chipset-gyártó a DDR chipkészletektől várja a bevételek növekedését. Ezért a VIA már az Intel i845 chipkészlet megjelenése előtt piacra szeretné dobni P4X266 lapkakészletét, annak ellenére, hogy nem rendelkezik az Intel szükséges engedélyével.

A többi tajvani chipsetgyártó - amelyek a VIA kivételével mind rendelkeznek a megfelelő licencekkel - mindenképpen megvárja az Intel engedélyét, mielőtt piacra dobná saját termékeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.