:

Szerző: Vörös Péter

2001. július 1. 21:18

Továbbra is a Palm kezében a PDA kiskereskedelmi piac az USA-ban

[CNET] Köszönhetően az m505 kéziszámítógép elsöprú sikerének, a Palm az USA kiskereskedelmi piacának 70%-át tudhatta magának májusban - ez szeptember óta a cég legjobb szereplése. Az NPD Intelect piackutató cég szerint a Palm eszközei tették ki az USA kiskereskedelmi kéziszámítógép piac 69,4%-át, szemben az áprilisi 62,1%-os szinttel.

Stephen Baker, az NPD egyik elemzője szerint a május remekül sikerült a Palm számára, a színes kijelzős m505 pedig minden előzetes várakozásokat meghaladó sikereket ért el. A fekete-fehér kijelzős m500 már sokkal kevésbé volt sikeres, mint az m505, de azért ezért is szép számban fogyott.

A Handspring megőrizte ugyan 2. helyét a kiskereskedelmi piacon, de piaci részesedése 15,3%-ra csökkent az áprilisi 19,2%-ról. A Hewlett-Packard átvette a Casiótól a 3. helyet, 6,1%-os piaci részesedéssel, szemben az áprilisi 5,4%-kal. A Casio piaci részesedése 5,6%-ról 4,1%-ra esett vissza. Az 5. helyen a Compaq végzett, piaci részesedése az áprilisi 3,6%-ról 2,9%-ra esett vissza.

Megjegyzés: szerintem szinte képtelenség olyan számtani műveletet végrehajtani, aminek eredményeként az értékbeli számoknál azt tudnánk kihozni, hogy a Compaq tényleg leelőzte a Palm-ot..., ld. korábbi hírünket ezzel kapcsolatban - A Palm elvesztette piacvezető pozícióját, legalábbis ami a bevételeket illeti.

Az NPD adatai csak a kiskereskedelmi forgalmat takarják, amiben a kéziszámítógép piac jelentős része nincs benne: pl. a Compaq iPaq-okat főként vállalati vevőknek értékesítenek ill. közvetlen eladással. A májusi adatokban még nem jelenhet meg igazán a Sony új, színes képernyős PDA-ja, amely az első olyan Palm operációs kéziszámítógép, amely fel van szerelve digitális audio fájlok lejátszására. Baker szerint az új Sony (Clie) várhatóan jól fog szerepelni a júniusi eladásoknál.

Összességében a kéziszámítógépek kiskereskedelmi forgalma 78%-kal nőtt volumenben és 55%-kal értékben - ez is arra utal, hogy intenzív árverseny van a piacon. A kéziszámítógépek átlagára 264$ volt májusban, szemben a tavaly májusi 303$-ral.

A Palm operációs rendszert használó PDA-k (Palm, Handspring és Sony) uralták a piacot 86%-os piaci részesedéssel. A Palm operációs rendszert használó kéziszámítógépek átlagos ára 252$-ra csökkent a tavalyi 298$-ról.

A múlt héten a Palm bejelentette, hogy a vártnál alacsonyabb veszteséggel sikerült zárnia a legutóbbi negyedévet, ez már részben a jobb májusi forgalomnak volt köszönhető. A Palm illetékesei szerint a márciusi és áprilisi meredek zuhanás után a májusi forgalom a februári szintre emelkedett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.