Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 28. 11:12

Negatív rekordokat döntöttek meg a DRAM árak a hétvégén

[Digi Times] Dél-koreai jelentések szerint a memóriaárak ismét negatív rekordokat döntöttek meg, ugyanis a 64 Mbites DRAM ára 1 dollár, a 128 MBites chipek ára pedig 2 dollár alá zuhant.

Az International Data Corporation (IDC) előrejelzései szerint az idén 21 százalékkal csökken majd a félvezetők világpiaca és az 1986-osnál is alacsonyabb lesz.

Ennek ellenére a memóriagyártók nem tervezik a termelés csökkentését, mindössze átstruktúrálják a termékpalettájukat. A Hynix és a Samsung is csökkenti 64 Mbites memóriachipjeinek termelési volumenét, és a felszabaduló gyártókapacitást 256 Mbites DRAM illetve DDR SDRAM és RDRAM chipek előállítására használják fel.

Elemzők szerint elkerülhetetlen a DRAM gyártás csökkentése, mert az utóbbi hat hónapban a chipek előállítási ár alatt kerültek piacrs és veszteséget termeltek. Azonban úgy tűnik, a gyártók egymásra várnak és senki sem akarja megtenni az első lépést.

Szakértők szerint a 64 Mbites DRAM chipeket 3 dolláros áron kellene értékesíteni, hogy nyereséget termeljenek, a 128 MBites memóriákat pedig 3,50 dollárért kellene adni. Ehhez képest a múlt hét végére a 64 Mbites DRAM ára 99 centre esett vissza, a 128 MBites DRAM pedig 1,97 centre zuhant.

A félvezetőipar kínszenvedései ellenére a Hynix tovább növeli a tőkebefektetéseit és 2002-ben megkezdi egy új, 12 inches waferekkel dolgozó gyár építését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról