Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 27. 15:52

Az Intel bemutatta 0,13 mikronos mobil Pentium III processzorait

Az Intel a TechXY NY rendezvényen mutatta be új mobil processzorait, amelyek a 0,13 mikronos csíkszélességgű Tualatin magra épülnek. A chipek hivatalos neve Pentium III-M lesz, a kereskedelmi megjelenés júliusban várható.

A processzorok kétféle (479 tűs Micro FCBGA és Micro FCPGA) tokozásban lesznek kaphatók. A szerverekbe szánt Tualatin magos Pentium III chipekhez hasonlóan 512 kbyte másodszintű cache található rajtuk. A jelek szerint a mobil Tualatin lesz az Intel high-end notebook processzora 2002 elejéig, amikor megjelenik a Pentium 4 mobil változata.

Az új maggal ellátott mobil processzorok órajele a piaci megjelenéskor 866, 933, 1000, 1066 és 1133 MHz lesz, de a közeljövőben további órajel-emelkedés várható, egészen 1333 MHz-ig.

Az energiafogyasztást nem csak a 0,13 mikronos technológia révén elérhető alacsonyabb feszültség csökkenti, hanem a SpeedStep technológia néhány újítása is. A SpeedStep mostmár nem csak az áramforrástól (hálózat/akkumulátor) függően tudja változtatni a processzor órajelét és feszültségét, hanem a chip terhelését is figyelembe veszi.

A Pentium III-M processzorokhoz három chipkészletet tervez az Intel. Ezek közül kettőben (i830M és i830MG) integrált grafikus magot is tartalmaz majd, de ez utóbbi nem támogat külső AGP eszközöket. A processzorok megjelenésekor csak az i830MP chipkészlet lesz elérhető, a grafikus maggal szerelt változatokra további 1-2 hónapot kell majd várni.

Az első Pentium III-M chipes notebookok a Fujitsu és az Acer műhelyéből várhatók: a két cég a TechXY NY kiállításon be is mutatta gépeinek prototípusát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról