Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 26. 13:20

A Cirrus új integrált audiochipje olcsóbb mp3-lejátszók gyártását teszi lehetővé

A Cirrus Logic Inc. tegnap bemutatott audiochipjét felhasználva jelentősen olcsóbb mp3-lejátszók gyárthatók. A Cirrus audiochipje egy 24 bites DSP-t és egy ARM RISC processzort tartalmaz.

A Cirrus Logic Inc. tegnap bemutatott audiochipjét felhasználva jelentősen olcsóbb mp3-lejátszók gyárthatók. A Cirrus audiochipje egy 24 bites DSP-t és egy ARM RISC processzort tartalmaz.

A Cirrus Maverick EP7409 processzor lehetővé teszi, hogy a ráépülő digitális audiolejátszók mindössze egy nyomtatott áramköri lapból álljanak - szemben a ma elterjedt megoldásokkal, amelyek 2-3 ilyen lapot igényelnek.

A Cirrus új chipje ezen felül lehetővé teszi a firmware program NAND flash memóriában való tárolását, ami olcsóbb, mint a ma elterjed NOR memóriák. A Maverick EP7409 ráadásul nagyon kevés energiát igényel, ami kedvező hatással van az akkumulátor élettartamára.

A Cirrus Logic szakértői szerint a chip integrációja, a kevesebb szükséges nyomtatott áramköri lap és az olcsóbb flash memória használatával a Mavercik EP7409 processzoros mp3-lejátszók már 69 dolláros anyagköltségből előállíthatók. A jelenleg kapható digitális audiolejátszók előállításához legalább 100 dollár értékű alkatrész szükséges, de az első generációs lejátszókhoz még 130 dollár értékű alkatrészt használtak fel - állítja a Cirrus.

A Maverick EP7409 chipet a koreai Hynix Semiconductor Inc. gyártja majd a Cirrus részére 0,25 mikronos technológiával. A processzor mintapéldányai ősszel készülnek el, a sorozatgyártás pedig a negyedik negyedévben indulhat be.

A Maverick EP7409 chip egy ARM7 processzormagot, egy 24 bites audio jelprocesszort (DSP), egy fejhallgató-erősítőt, 104 kbyte SRAM-ot és 60 kbyte ROM-ot tartalmaz.

A Cirrus új audioprocesszora 15,85 dollárba fog majd kerülni és 128 tűs QFP tokozásban hozzák forgalomba. A 144 tűs BGA tokozású változatért pedig 16,35 dollárt kérnek majd - 10 000 darabos rendelés esetén.

A Cirrus az új Mavercik chipet flash-, mágneses és optikai médiumot használó mp3 lejátszókba szánja. Elemzők szerint a hordozható digitális audiolejátszókból idén 5-7 millió darabot adnak el, de a Cirrus szerint 2004-ben már 15 millió ilyen készülék talál majd gazdára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról