:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 25. 13:01

Az Arrow Electronics profitfigyelmeztetést tett közzé

[CNET, Wall Street Journal] Az USA legnagyobb számítógépes ill. elektronikai alkatrész disztribútora bejelentette, hogy második pénzügyi negyedéves nyeresége és forgalma a vártnál alacsonyabb lesz, mivel a kereslet, főként Európában, gyengébb volt az előrejelzéseknél. A mostani várakozások szerint a nyereség részvényenként 0-5 cent lesz, míg a forgalom 25-30%-kal lesz alacsonyabb az első pénzügyi negyedéves 3,28 milliárd $-nál. Különösen a nyereségelőrejelzés múlja alul jelentősen a First Call által reprezentált elemzők által várt részvényenként 42 centes értéket.

2000 második negyedévében a cég 84 millió $-os (részvényenként 84 centes) nettó nyereséget és 3,16 milliárd $-os forgalmat ért el.

Francis Scricco, a cég elnök-vezérigazgatója szerint "az elektronikai alkatrészek kereslete tovább csökkent Észak-Amerikában és Ázsiában, és ez a gyengeség immár átterjedt Európára is". Robert Klatell, a cég ügyvezető igazgatóhelyettese megjegyezte, hogy a kereslet lassulása sokkal erősebb volt, mint azt eredetileg előre jelezték.

Szerdán a rivális Avnet jelentett be profitfigyelmeztetést a negyedik pénzügyi negyedévvel kapcsolatban, jelentősen az előrejelzések alatti eredményeket jósolván. Az előrejelzés eredményeképpen jelentősen csökkent az Avnet részvényárfolyama.

Elemzők szerint nem várható az üzlet javulása legalább decemberig, amikor a készletszintek várhatóan lejjebb mennek. Robert Damron, a Tucker Anthony Capital Markets egyik elemzője szerint "a lassulás nagyságából ítélve még jó ideig eltartanak a nehéz idők".

Április végén az Arrow bejelentette, hogy a nagy telekommunikációs és hálózati ügyfelek kereslete lassul Észak-Amerikában és Ázsiában, de a mostani bejelentés szerint immár az európai piacok is gyengülnek, márpedig ezek teszi ki a teljes eladások 25-30%-át.

A cég részvényárfolyama pénteken 0,30$-ral (1,27%-kal) 23,25$-ra csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.