Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 22. 13:36

A jövő héten debütál a Transmeta két új Crusoe processzora

A Transmeta a jövő héten mutatja be új Crusoe processzorait, a TM5500 és TM5800 modelleket. A két chip a másodszintű cache méretében tér el egymástól: a Crusoe TM5500 256 kbyte L2 gyorsítótárat tartalmaz, míg a Crusoe TM5800 L2 cache mérete 512 kbyte.

Az új processzorok már 0,13 mikronos csíkszélességgel készülnek. A fejlett gyártástechnológia révén 37 százalékkal sikerült csökkenteni a magméretet, a működési feszültséget, és a megnövelt órajel ellenére a felvett teljesítmény nem változott.

A hírek szerint a Transmeta mérnökei jelentős változtatásokat hajtottak végre a Code Morphing szoftveren is. Ez a szoftver fordítja le az x86 utasításokat a Crusoe saját utasításkészletére. A Code Morphing szoftver optimalizálásával anélkül növelhető a Crusoe chipek számítási sebessége, hogy a szilíciumon változtatni kellene.

A Transmeta Crusoe processzorok rendkívül alacsony energiafogyasztásukkal hívják fel magukra a figyelmet. A nagy kérdés, hogy a gyártó meddig tudja fenntartani a technológiai fölényét: a hírek szerint a hamarosan bemutatásra kerülő Tualatin magos ultra-alacsony fogyasztású mobil Intel Pentium III processzorok fogyasztása ugyanolyan alacsony lesz, mint a Crusoe chipeké.

A Crusoe TM5500 és TM5800 processzorok 800 MHz és 1 GHz órajelű kivitelben kerülnek majd forgalomba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról