Szerző: Vörös Péter

2001. június 22. 10:37

A Transmeta részvényárfolyama közel 60%-kal lezuhant, miután a cég elég húzós profitfigyelmeztetést tett közzé

[Bloomberg, CNET, EB News] Az események visszafelé menő sorrendben: csütörtökön a Transmeta részvényárfolyama 7,24$-ral (57,46%-kal !!) 5,36$-ra esett vissza. Számos elemző lejjebb szállította az alacsony energiafogyasztású Crusoe processzorokat gyártó cég részvényeinek besorolását. Mindez miért? Nos, a cég szerdán, a tőzsdei zárás után bejelentette, hogy második pénzügyi negyedévében 40-45%-os forgalomcsökkenés várható a 2001. első negyedéves 18,6 millió $-os forgalomhoz képest, ezek szerint a mostani negyedéves bevételek 10,2-11,2 millió $ körül lesznek. A First Call által reprezentált elemzők várakozásai szerint a forgalom 19,6 millió $ lett volna.

A cég nem fűzött megjegyzést a várható veszteséggel kapcsolatban, a First Call által reprezentált elemzők várakozásai szerint a cég negyedéves vesztesége részvényenként 11 cent lett volna. 2001. első negyedévében a cég 22,7 millió $-os veszteséget ért el, szemben az előző év hasonló időszakában elért 20 millió $-os veszteséggel és lényegében 0 bevétellel (akkor még a Crusoe processzorok termelése nem indult be).

Mi okozza a Transmeta gondjait? Nos, a japán gazdasági nehézségekről van szó, lévén ez a cég legfontosabb piaca. Mark K. Allen, a Transmeta elnök-vezérigazgatója szerint a cég jelenlegi üzletmenete főként a japán piactól függ és a jelek szerint a gazdasági visszaesés elérte Japánt is és ez okozza azt, hogy a notebookokban használatos processzorokat készítő Transmeta forgalomkilátásai jelentősen romlottak. A Crusoe chipek legnagyobb vevői a japán notebook-gyártók, pl. az NEC, a Sharp, a Toshiba és a Sony. A Transmeta szerint a ezek a gyártók jelentősen csökkentették megrendeléseiket.

Allen azt is bejelentette, hogy a cég 2001. második felére tervezi az átállást a 0,13 mikronos technológiára. A cég ezenkívül elemzi a meglévő termékek készleteit és a második pénzügyi negyedévben ezzel kapcsolatos költségek várhatók.

Jonathan Joseph, a Salomon Smith Barney egyik elemzője szerint "mind az Intel, mind az AMD a legújabb, Palomino chipjével pontosan a Transmeta vevőit célozta meg, bár a Transmeta nem ismerte el azt, hogy potenciális ügyfeleket veszítettek volna el". Eric Ross, a Thomas Weisel Partners egyik elemzője szerint "a második negyedév jelentősen gyengébb, mint bármelyik előrejelzés, úgy tűnik, hogy a cég minden szempontból igen gyenge negyedévet fog zárni".

Allen szerint a cég a negyedév során olyan ügyfelektől szerzett megrendeléseket, mint a Toshiba, a Sharp és az RLX, ezenkívül további Crusoe-alapú notebook bemutatások voltak az USA-ban és Európában.

Phillip Bergman, a cég szóvivője közölte, hogy a végleges eredményeket a cég július 19-én fogja közzétenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról