Szerző: Barna József

2001. június 20. 19:19

A CD remek csemege egyes gombafajták számára

[The Independent] Spanyol tudósok egy olyan egzotikus és korábban nem ismert gombafajtára bukkantak, amely számára kedvező éghajlati körülmények között különös örömét leli a manapság oly elterjedt Compact Disc ek elfogyasztásában. A felfedezés egy neves spanyol kutatóintézet geológusának, Victor Cardenesnek az érdeme. Cardenes ugyanis a közép-amerikai Belizében járva olyan kompaktlemezekre bukkant barátainál, melyek szokatlan módon elszíneződtek, szinte átlátszóak és így természetesen olvashatatlanok voltak.

[The Independent] Spanyol tudósok egy olyan egzotikus és korábban nem ismert gombafajtára bukkantak, amely számára kedvező éghajlati körülmények között különös örömét leli a manapság oly elterjedt Compact Discek elfogyasztásában. A felfedezés egy neves spanyol kutatóintézet geológusának, Victor Cardenesnek az érdeme. Cardenes ugyanis a közép-amerikai Belizében járva olyan kompaktlemezekre bukkant barátainál, melyek szokatlan módon elszíneződtek, szinte átlátszóak és így természetesen olvashatatlanok voltak.

Hazájába hazatérve Cardenes beható vizsgálatnak vetette alá a lemezeket, és egy olyan gombafajtát talált azokon, mely kellemes otthora lelt a lemezeken, felfalva annak alumíniumrétegét és polikarbonát védőrétegét. Természetesen a gombamódra szaporodó gombák áldásos ténykedéségének köszönhetően a CD-k olvashatatlanná váltak.

Az intézet biológusai megállapították, hogy a kérdéses gomba a Geotrichum fajba tartozik, ám a faj e példányával még sosem találkoztak. Azonban a spanyol főváros hűvösebb és szárazabb éghajlata nem kedvezett a gombáknak, melyek ott el is pusztultak.

A lézertechnológián alapuló optikai adattárolási módszert 1972-ben kifejlesztő Philips egyik tudósa szerint csupán az extrém időjárási körülmények összejátszásából adódó egyedi esetről van szó, s így nem kell a CD-k tömeges, gomba általi elhalálozásától tartanunk. Tanulságként azonban álljon itt egy megszívlelendő tanács: becses CD-inket és DVD-inket ne vigyük magunkkal trópusi kirándulásokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról