:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 20. 13:19

Profitfigyelmeztetést tett közzé az Infineon, Európa második legnagyobb chipgyártója

[Bloomberg, CNN] Az Infineon Technologies AG ma bejelentette, hogy a június 30-ával záruló harmadik pénzügyi negyedévben 512 millió $-os veszteséget ér el a cég, a forgalom pedig 30%-kal esik vissza. A költségek lefaragása érdekében a cég 1 milliárd euróval csökkenti a 2002-es pénzügyi évben a beruházásait, az idén már 500 millió euróval, 2,8 milliárd euróról 2,3 milliárd euróra csökkentették a beruházásokat. A cég ugyan egyelőre nem bocsát el alkalmazottakat, de nem is vesz fel újakat és a távozókat sem pótolják újakkal.

A Infineon szerint a harmadik pénzügyi negyedévben jelentősen romlottak a félvezetőpiaci körülmények és egyelőre nincs arra mutató jel, hogy megindulna a fellendülés. Achim Fehrenbacher, az M.M. Warburg egyik elemzője elmondta, hogy várható volt, hogy gyengén sikerül a mostani negyedév, de ilyen rossz eredményekre nem számított. Túl sok a kapacitás és a költségcsökkentési lépések hatása nem azonnal érezhető.

Az STMicroelectronics NV, Európa legnagyobb chipgyártója múlt héten jelentett be profitfigyelmeztetést, míg a harmadik helyen álló Philips Electronics NV szintén a múlt héten jelentette be azt, hogy 1996. óta először veszteséggel zárják negyedévüket.

A müncheni központú Infineon április 24-én közölte azt hogy a második pénzügyi negyedéves nyereség 84%-kal 23 millió euróra csökkent. A memória chip divízió 134 millió eurós veszteséget könyvelt el, szemben az előző év hasonló időszakában elért 193 millió eurós nyereséggel. A cég negyedéves forgalma a második pénzügyi negyedévben 8%-kal, 1,65 milliárd euróra nőtt.

A félvezetőgyártók erősen megérzik a lassuló gazdasági növekedés hatását valamint azt, hogy a legnagyobb ügyfelek csökkentik kiadásaikat. A Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefon gyártója és az Infineon egyik legnagyobb vevője, múlt héten tett közzé profitfigyelmeztetést. A chip kereslet a mobiltelefon gyártók oldaláról sem túl erős mostanában.

A nap folyamán az Infineon részvényárfolyama helyenként 4,55 euróval (13%-kal) 30,40 euróra esett vissza. A Siemens AG (a cég anyavállalata) részvényárfolyama 4,2%-kal 71,45 euróra esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.