:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 20. 15:25

A Solectron veszteségesen és a vártnál alacsonyabb forgalommal zárta harmadik pénzügyi negyedévét

A Solectron, a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója (contract electronics manufacturer - CEM) nettó 186 millió $-os (részvényenként 28 centes) veszteséggel zárta június 1-jével végződőtt harmadik pénzügyi negyedévét, szemben az előző év hasonló időszakában elért 119,7 millió $-os (részvényenként 19 centes) nyereséggel. Az előző negyedéves 5,4 milliárd $-os forgalomhoz képest 4 milliárd $-ra csökkent a cég forgalma (26%-os visszaesés), mivel a cég szinte minden terméke iránt csökkent a kereslet. A Solectron előzetes előrejelzése 4,1 milliárd $, míg a Wall Street-i elemzőké 4,2 milliárd $ volt.

A cég erőteljesen csökkentette a jelenlegi negyedévre vonatkozó forgalom- és nyereség-előrejelzéseit mondván, hogy nem lehet világosan előrelátni a közeljövőt. Ko Nishimura, a cég elnök-vezérigazgatója szerint elég nehéz előre jelezni azt, hogy milyen sokáig fog tartani a mostani visszaesés. A működési nyereség részvényenként 12 cent volt, ez a First Call által reprezentált elemzők által várt 13 cent alatt volt, bár az előrejelzési tartomány részvényenként 11-16 cent között volt.

A negyedik pénzügyi negyedévvel kapcsolatban a Solectron úgy nyilatkozott, hogy a forgalom 3-3,5 milliárd $ lesz, míg a működési nyereség részvényenként 16 cent körül várható. A legtöbb elemző 4,4 milliárd $-os forgalmat és részvényenként 16 centes nyereséget várt. Az elemzők egyetértenek abban, hogy a nehéz időkkel küszködő nagy cégek egyre inkább átadják a gyártást a CEM vállalatoknak (amelyeket más néven EMS-nek, electronic manufacturing servicesnek is hívnak.)

A cég azt tervezi, hogy további 12.600 állást szüntet meg a mostani negyedév végéig, ezzel összesen 20.800 fős, azaz 26%-os csökkentésre lehet számítani az idén.

Brian Slater, a Condor Capital portfolió menedzsere szerint mivel az olyan cégek, mint az IBM, a Cisco és a Nortel rákényszerülnek arra, hogy csökkentsék költségeiket ahhoz, hogy hatékonyabbá váljanak, újabb és újabb bevételi lehetőségekhez jutnak az olyan vállalatok, mint a Solectron vagy a Flextronics International. Mivel a CEM gyártóknak nincsenek készleteik, ezért az ezzel kapcsolatos gondok alól is mentesek. Az outsourcing trend hosszú távon is növekedni látszik, de ez nem jelenti azt, hogy a biztonsági befektetési lehetőséget keresőknek az EMS csoport nyújtja a rövid távú megoldást, mondta Slater.

A cég részvényárfolyama a tegnap 0,02$-ral (0,12%-kal) 16,76$-ra csökkent. A befektetőket a jelek szerint nem lepték meg a cég meglehetősen gyenge eredményei. A részvényárfolyam az idén 48%-kal esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.