Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 17. 14:30

Megnyílik a klasszikus WinAmp forráskódja

Több bejelentéssel jelentkezett a WinAmp-tulajdonos Llama Group.

Kicsivel több mint egy éve tért vissza a legendás Winamp név újjáélesztett szolgáltatásként, ami végül egy teljesen újragondolt termék lett: egy webes lejátszóról  van szó, ami elég nagy ugrás az eredetileg asztali alkalmazásként létező Winamphoz képest. Az olyan alapfunkciók mellett, mint a zenelejátszás, a podcastok és rádióállomások böngészése, a fő újdonság, ahogy a szolgáltatás közelebb próbálja hozni a tartalomkészítőket a felhasználókhoz különféle előfizetéses támogatással és exkluzív tartalmakkal. Még rosszabb, hogy webes lejátszó nem támogatja a helyi fájlok lejátszását, tehát abszolút nem alkalmas arra, amire a rég megszokott és megszeretett régi Winamp.

A Llama Group pénteken bejelentette, hogy július elsején piacra dobja a Winamp platform végleges stabil kiadását, amivel a hosszútávú cél, hogy még az idén 50 ezer, 2028 végéig pedig egymillió művészt sikerüljön toborozni.

Ezen felül közölte, hogy szeptembertől elérhetővé válik az eredeti asztali Winamp lejátszó forráskódja, az érdeklődők feliratkozhatnak értesítésre a FreeLlama oldalán keresztül. A forráskód kiadásával a klasszikus Winamp forkokat kaphat, de kérdéses, hogyan boldogulnak az alternatívák a Wacup (WinAmp Community Update Project) projekt ellen. A Wacup a Winamp korábbi fejlesztője, Darren Owen projektje, amely a program beépülő modulján keresztül a hibák kijavítására és a Winamp 5.66 médialejátszó funkcionalitásának bővítésére szolgál.

A cég abban is reménykedik, hogy a fejlesztők bevonásával az asztali Winamp fejlesztése közösségivé válhat, de természetesen továbbra is megtartaná a kontrollt a szoftver felett.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról