:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 13. 14:09

Az új Winamp nyomokban sem emlékeztet régi önmagára

Webes lejátszóként tért vissza a legendás szolgáltatás, ami egyelőre rendkívül megosztó fogadtatásban részesült. Ez a Winamp jelenleg inkább egy streaming aggregátor, ami a Patreon alternatívájaként szolgálhat a tartalomkészítőknek.

A Winamp hivatalos Twitter-fiókján keresztül pár napja jött a hír, hogy a zenelejátszó régóta készülő iterációjáról április 13-án hull le a lepel, amihez néhány képernyőképet is csatoltak a fejlesztők. A felhasználók 2021-ben iratkozhattak fel a várólistára, hogy naprakészek legyenek a fejleményekkel kapcsolatban, tavaly szeptemberben aztán megjelent a Winamp 5.9 Final, ami nagyon hasonlított az eredeti, ikonikus lejátszóhoz.

A most kigördült player.winamp.com cím alatt elérhető Winamp azonban már egy teljesen átgondolt termék, újratervezett felülettel, ráadásul egy webes lejátszóról  van szó, ami elég nagy ugrás az eredetileg asztali alkalmazásként létező Winamphoz képest. Az olyan alapfunkciók mellett, mint a zenelejátszás, a podcastok és rádióállomások böngészése, a fő újdonság, ahogy a szolgáltatás közelebb próbálja hozni a tartalomkészítőket a felhasználókhoz különféle előfizetéses támogatással és exkluzív tartalmakkal.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A webalapú lejátszó használatához szükséges egy felhasználói fiók létrehozása, utána szembesülhetnek a netezők rögtön az első felismeréssel, hogy a lejátszó nem támogatja a helyi zenei könyvtárak vagy audiofájlok online fiókba való integrálását. A hallgatható tartalmak kínálatát lényegében a zenéjüket népszerűsíteni kívánó, a programba jelentkezett előadók zenéi, illetve podcastok és rádióállomások streamjei jelentik. Az egyelőre még szűkös kínálat mellett a kezelőfelület sem a legcélszerűbb, kevés szűrési lehetőség miatt nehéz a különböző listák közti eligazodás és felfedezés. Összegezve: az új Winamp egyelőre egy webalapú podcast-lejátszó és rádió, ami nem tudja lejátszani az eszközön tárolt zenéinket.  

A hosszútávú tervek szerint a Winamp idővel a különböző formátumú és típusú audiotartalmak központjává válhat, és a helyi fájlok lejátszásának támogatása mellett érkezhet a Spotify integrációja is, amivel a felhasználók úgy érhetnék el a streamingszolgáltatásban készített lejátszási listáikat, hogy a Winampon belül maradnak.

Kérdéses, hogy az alkotók számára mennyire lesznek vonzó a felület, ami plusz bevételi forrást jelenthet számukra a Patreon alternatívának is nevezhető Fanzone szolgáltatás révén. A Winamp szerint a művészeknek már nem elég a streaming, új piacterekre és lehetőségekre van szükségük, ennek fényében a hallgatók olyan extrákat vásárolhatnak tőlük, mint például korai hozzáférési lehetőséget a jövőben megjelenő dalokhoz, vagy akár NFT-ket. Természetesen a Winamp részesedést von le magának, az előfizetések 15 százalékán felül évente 55 dolláros díjat kér el a művészektől az első év után évente. Ez lényegesebben magasabb, mint a Patreon által lefölözött 8 százalék, ami ráadásul nem számít fel éves használati díjat sem.

A tervek szerint a Winamp mobilalkalmazás formájában a harmadik negyedévben érkezik meg iOS-re és Androidra, ekkorra várható az is, hogy kezelni tudja majd az eszközön tárolt zenék lejátszását. Windows és Mac rendszerek alá az év végén lehet számítani asztali app elérhetőségére.

winamp-new

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 03:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.