Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 5. 14:30

Deepfake-ekkel húztak le 9 milliárdot egy hongkongi multiról

Taylor Swift után újabb ügy dob olajat a deepfake-tűzre.

Körülbelül 9 milliárd forintnak megfelelő hong kongi dollárt sikerült lenyúlni a kiberbűnözőknek egy hongkongi multitól, nem akármilyen módon. Januárban a pénzügyi részleg egy alkalmazottja üzenetet kapott egy magát a cég brit irodájának pénzügyi igazgatójaként jelentkező személytől, aki a kollégáival közös videóhívást kezdeményezett a célponttal – akik mint kiderült, mind deepfake technológiával voltak megszemélyesítve emberként. A videóhívás során kapott utasításokat követve a rászedett alkalmazott 200 millió hong kongi dollárt utalt át különböző számlákra, összesen 15 átutalással. Az eset csak egy héttel később kezdett gyanússá válni számára, ekkor kereste fel a cég központját.

A rendőrség jelenleg is aktívan nyomoz az ügyben, a vizsgálatok alapján egyelőre annyi derült ki, hogy a deepfake hamisítványokat nyilvánosan elérhető videó- és hangfelvételek segítségével készítették az elkövetők.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A deepfake-probléma az elmúlt héten Taylor Swift kapcsán került ismét középpontba, miután az X közösségi platformon megszaporodtak az énekesnőről többnyire hiányos vagy legalábbis erősen kihívó ruházatban ábrázoló, nyilvánvalóan mesterséges intelligenciával készült kamufotók. Olyannyira, hogy az X üzemeltetése odáig jutott, hogy - átmeneti jelleggel - egyszerűen blokkolták az énekes nevét használó keresőkifejezések többségét a szolgáltatásban.

Swift esete jó apropót adott arra, hogy az Európai Unió korszakalkotó AI-jogszabályának, az AI Actnek (vagy rövidítve AIA) a szükségességét a múlt pénteki tagállami csúcson nyomatékosítsa a Bizottság, és bár valószínűleg nem ez volt a döntő érv, a jogszabály létrejöttét az eredeti formában hevesen ellenző Franciaország is áment mondott rá végül.

Via CNN.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról