:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 5. 14:30

Deepfake-ekkel húztak le 9 milliárdot egy hongkongi multiról

Taylor Swift után újabb ügy dob olajat a deepfake-tűzre.

Körülbelül 9 milliárd forintnak megfelelő hong kongi dollárt sikerült lenyúlni a kiberbűnözőknek egy hongkongi multitól, nem akármilyen módon. Januárban a pénzügyi részleg egy alkalmazottja üzenetet kapott egy magát a cég brit irodájának pénzügyi igazgatójaként jelentkező személytől, aki a kollégáival közös videóhívást kezdeményezett a célponttal – akik mint kiderült, mind deepfake technológiával voltak megszemélyesítve emberként. A videóhívás során kapott utasításokat követve a rászedett alkalmazott 200 millió hong kongi dollárt utalt át különböző számlákra, összesen 15 átutalással. Az eset csak egy héttel később kezdett gyanússá válni számára, ekkor kereste fel a cég központját.

A rendőrség jelenleg is aktívan nyomoz az ügyben, a vizsgálatok alapján egyelőre annyi derült ki, hogy a deepfake hamisítványokat nyilvánosan elérhető videó- és hangfelvételek segítségével készítették az elkövetők.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A deepfake-probléma az elmúlt héten Taylor Swift kapcsán került ismét középpontba, miután az X közösségi platformon megszaporodtak az énekesnőről többnyire hiányos vagy legalábbis erősen kihívó ruházatban ábrázoló, nyilvánvalóan mesterséges intelligenciával készült kamufotók. Olyannyira, hogy az X üzemeltetése odáig jutott, hogy - átmeneti jelleggel - egyszerűen blokkolták az énekes nevét használó keresőkifejezések többségét a szolgáltatásban.

Swift esete jó apropót adott arra, hogy az Európai Unió korszakalkotó AI-jogszabályának, az AI Actnek (vagy rövidítve AIA) a szükségességét a múlt pénteki tagállami csúcson nyomatékosítsa a Bizottság, és bár valószínűleg nem ez volt a döntő érv, a jogszabály létrejöttét az eredeti formában hevesen ellenző Franciaország is áment mondott rá végül.

Via CNN.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 15:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.