:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 15. 14:40

Bocik világrajövetelét jósolja meg a Nikon mesterséges intelligenciája

A mesterséges intelligencia és a kamerás megfigyelőrendszerek jó ideje kéz a kézben járnak, ám csak Japánban ötvözik a két technológiát annak érdekében, hogy tehenészek munkáját könnyítsék meg velük.

A tehenészeteknél sosem árt felkészülni előre a borjúszületésre, de legalábbis nagy pontossággal előre látni, hogy egy vemhes tehén mikor kezdi meg az ellést. Mivel az állat értelemszerűen ezt a legritkább esetben jelenti be a farmereknek előre, ezért a Nikon nemrég kitalálta, hogy a mesterséges intelligenciával segíti a tehenészek munkáját.

A Kyodo News riportja szerint a Nikon kamerarendszere, illetve a mögötte dolgozó szoftver a tehenek viselkedéséből következtetve meglehetősen nagy pontossággal meg tudja jósolni az ellés időpontját, ezért a személyzet időben segítséget tud nyújtani az állatnak a borjú világra hozatalában.

boci

A Nikon szerint egy átlagos tehénen az ellés megindulása előtt öt órával jelentkeznek olyan, elsősorban mozgástünetek, melyeket a mesterséges intelligencia képes kiszúrni. 

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A rendszer tesztelése tavaly év elején kezdődött Japánban, és természetesen mint minden mesterséges intelligenciát, ezt is fel kellett tanítani az optimális eredmény elérése érdekében. A programban résztvevő farmerek szerint a technológia óriási terhet vesz le a vállukról, hiszen egy tehenet a vemhesség utolsó hónapjában naponta többször is ellenőrizni, egy nagyobb tehenészet esetében tehát a mesterséges intelligencia jelentősen megkönnyítheti a személyzet munkáját.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 15:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.