Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 8. 14:05

A Linux is megkapja a saját "kék halálát"

Teljes képernyős hibaértesítést kapnak a linuxosok, ha valamiért nem indul el a rendszer.

Már a linuxosok is találkozhat a Windows-felhasználók által ismert Kék Halál (Blue Screen of Death, BSOD) néven említett teljes képernyős hibaértesítéssel, a nyílt forráskódú rendszer a jövőben hasonló megoldást alkalmaz annak közvetítésére, hogy valami komoly probléma akadályozza a rendszer elindulását.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Linuxhoz a systemd inicializáló rendszer és szolgáltatáskezelő legújabb kiadásával érkezik az új értesítési képernyő, ami információkat ad arra vonatkozóan, hogy mi okozta a problémát, többek közt egy QR-kódot is megjelenít, hogy könnyebben lehessen tájékozódni a rendszerindítási hiba okáról és a hibarelhárításról.

A systemd-bsod szolgáltatás egyelőre még kísérleti fázisban jár, így a jövőben még módosításokon és finomhangoláson eshet át, várhatóan 2024-ben épül be a legtöbb Linux-disztribúcióba, többek közt a Debianba, Ubuntuba, Red Hatbe és Fedoraba.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról