Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 1. 14:19

A szólásszabadság miatt nem lehet végül betiltani a TikTokot Montana államban

A Tiktokra vonatkozó példátlan, az Egyesült Államokban található egész Montana államra kiterjedő tiltás jövő év januártól lépett volna életbe, de egy szövetségi bíró blokkolta az intézkedést. Az ügy kimenetele precedensként és irányadóként szolgálhat a későbbiekben az alkalmazás sorsára nézve az államok többi részén is.

Montana állam kormányzója idén májusban írta alá a törvényt, amely megtiltotta volna az alkalmazásáruházak számára, hogy az államon belül a felhasználók letölthessék a kínai alkalmazást, ezzel lényegében kitiltva a szolgáltatást az állam területéről, ellehetlenítve annak működését. A TikTok elérhetőségét tiltó rendelet jövő év januártól lépett volna hatályba, és pénzbírságot szabott volna az alkalmazásboltokra, vagy magára a TikTokra, amennyiben lehetőséget kínálnak a közösségi média platformhoz való hozzáféréshez.

A TikTok a döntés után viszont fellebbezett, és a szövetségi bíróságon indított perrel vágott vissza az állam kormányzójának annak érdekében, hogy az alkalmazás elérhető legyen a montanaiak számára. A panaszban a TikTok azzal érvelt, hogy a tiltás sértené az alkotmányt, mivel korlátozná a vállalatok jogait a felhasználók által létrehozott tartalmak terjesztésére, illetve a felhasználók részéről korlátozná a szólásszabadságot. 

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Montanában élő TikTok-felhasználók szintén keresetet nyújtottak be, hogy blokkolják az állam törvényhozása által jóváhagyott tilalmat, amely a Montana-felhasználók személyes adataival és a lehetséges kínai kémkedéssel kapcsolatos aggályokra hivatkozott.

Az ügy a kínai videós app győzelmével zárul: Donald Molloy amerikai szövetségi bíró  a törvény hatályba lépése előtt egy hónappal végül kiadott egy előzetes intézkedést a tilalom blokkolására, és elutasította a törvényt. A bíró szerint ugyanis a tiltás túllépi az államhatalom hatalmának kereteit és sérti a felhasználók alkotmányos jogait.

A gyakorlati megvalósulást illetően az is eléggé kérdőjeles volt, hogy a Google és az Apple hogyan érvényesíthette volna hatékonyan az egész államra kiterjedő korlátozást saját appboltjaiban.

A mai napig egyetlen másik amerikai állam sem fogadott el törvényjavaslatot a TikTok tiltására, de a montanai eset irányadóként szolgálhat a jövőben az ország többi részében esetlegesen felmerülő tiltások ügyében.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról