:

Szerző: Koi Tamás

2023. november 13. 11:47

Viszlát 3G és kösz a mobilnetet!

Ma a Yettel Magyarország is nyugdíjazza az utolsó 3G-s mobilcelláját, ezzel véget vetve a magyar 3G-s korszaknak, amiről a kezdetekkor azt sem nagyon tudtuk, mire lesz jó, de aztán jött az okostelefon-bumm és örökre megváltozott minden.

November 13. egy átlagos hétfőnek indult, de a hazai távközlés számára mindenképpen jeles nap ez: vége, ennyi volt, nyugdíjba megy, leáldozott a napja, egy szóval annyi a magyar 3G-nek, mivel ma a Yettel Magyarországnál is megnyomják a NAGY PIROS GOMBOT - ha nem is annyira látványosan, mint tavaly nyáron a Telekomnál -, ami üzemen kívül helyezi az ország utolsó harmadik generációs mobilcelláit.

3g_sunset_cell

Ebből persze a mainstream média olykor kissé apokaliptikus témához viszonyulása ellenére az átlagember a világon semmit nem fog érezni, annál is inkább, mivel a Yettel (pontosabban a CETIN nevű infrastruktúra-cég) tavaly óta már csak elvétve, szigetszerűen üzemeltette az elavult hálózatot, meg eleve, ma már szinte kizárólag csak az nem használ mobilnetezésre legalább 4G-képes készüléket, aki egyáltalán nem akar mobilnetezni. 

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Apropó mobilnet, ezt az egész életünket átszövő alapinfrastruktúrát éppen a 3G-nek köszönhetjük, de a mobil szélessávot mindenképpen, ami azért érdekes, mert a szabványosításkor még nyoma sem volt a mai okostelefonoknak, így jobbára a nem túl konkrét "multimédiás felhasználást" emlegették a gyártók és a szolgáltatók, mint elsődleges use case-t.

A 3G az évek során aztán egészen szépen kigyúrta magát - hasonló történt egyébként utána a 4G-vel és történik jelenleg az 5G-vel, de ma már mindenképpen megérett a visszavonulásra, hiszen a 2G-vel ellentétben mindenhol, minden platformon helyettesíthető a modernebb hálózatokkal, ráadásul spektrum- és költséghatékonyabb módon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 01:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.