Szerző: Koi Tamás

2023. november 13. 11:47

Viszlát 3G és kösz a mobilnetet!

Ma a Yettel Magyarország is nyugdíjazza az utolsó 3G-s mobilcelláját, ezzel véget vetve a magyar 3G-s korszaknak, amiről a kezdetekkor azt sem nagyon tudtuk, mire lesz jó, de aztán jött az okostelefon-bumm és örökre megváltozott minden.

November 13. egy átlagos hétfőnek indult, de a hazai távközlés számára mindenképpen jeles nap ez: vége, ennyi volt, nyugdíjba megy, leáldozott a napja, egy szóval annyi a magyar 3G-nek, mivel ma a Yettel Magyarországnál is megnyomják a NAGY PIROS GOMBOT - ha nem is annyira látványosan, mint tavaly nyáron a Telekomnál -, ami üzemen kívül helyezi az ország utolsó harmadik generációs mobilcelláit.

3g_sunset_cell

Ebből persze a mainstream média olykor kissé apokaliptikus témához viszonyulása ellenére az átlagember a világon semmit nem fog érezni, annál is inkább, mivel a Yettel (pontosabban a CETIN nevű infrastruktúra-cég) tavaly óta már csak elvétve, szigetszerűen üzemeltette az elavult hálózatot, meg eleve, ma már szinte kizárólag csak az nem használ mobilnetezésre legalább 4G-képes készüléket, aki egyáltalán nem akar mobilnetezni. 

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Apropó mobilnet, ezt az egész életünket átszövő alapinfrastruktúrát éppen a 3G-nek köszönhetjük, de a mobil szélessávot mindenképpen, ami azért érdekes, mert a szabványosításkor még nyoma sem volt a mai okostelefonoknak, így jobbára a nem túl konkrét "multimédiás felhasználást" emlegették a gyártók és a szolgáltatók, mint elsődleges use case-t.

A 3G az évek során aztán egészen szépen kigyúrta magát - hasonló történt egyébként utána a 4G-vel és történik jelenleg az 5G-vel, de ma már mindenképpen megérett a visszavonulásra, hiszen a 2G-vel ellentétben mindenhol, minden platformon helyettesíthető a modernebb hálózatokkal, ráadásul spektrum- és költséghatékonyabb módon.

a címlapról