Szerző: Koi Tamás

2023. november 13. 11:47

Viszlát 3G és kösz a mobilnetet!

Ma a Yettel Magyarország is nyugdíjazza az utolsó 3G-s mobilcelláját, ezzel véget vetve a magyar 3G-s korszaknak, amiről a kezdetekkor azt sem nagyon tudtuk, mire lesz jó, de aztán jött az okostelefon-bumm és örökre megváltozott minden.

November 13. egy átlagos hétfőnek indult, de a hazai távközlés számára mindenképpen jeles nap ez: vége, ennyi volt, nyugdíjba megy, leáldozott a napja, egy szóval annyi a magyar 3G-nek, mivel ma a Yettel Magyarországnál is megnyomják a NAGY PIROS GOMBOT - ha nem is annyira látványosan, mint tavaly nyáron a Telekomnál -, ami üzemen kívül helyezi az ország utolsó harmadik generációs mobilcelláit.

3g_sunset_cell

Ebből persze a mainstream média olykor kissé apokaliptikus témához viszonyulása ellenére az átlagember a világon semmit nem fog érezni, annál is inkább, mivel a Yettel (pontosabban a CETIN nevű infrastruktúra-cég) tavaly óta már csak elvétve, szigetszerűen üzemeltette az elavult hálózatot, meg eleve, ma már szinte kizárólag csak az nem használ mobilnetezésre legalább 4G-képes készüléket, aki egyáltalán nem akar mobilnetezni. 

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Apropó mobilnet, ezt az egész életünket átszövő alapinfrastruktúrát éppen a 3G-nek köszönhetjük, de a mobil szélessávot mindenképpen, ami azért érdekes, mert a szabványosításkor még nyoma sem volt a mai okostelefonoknak, így jobbára a nem túl konkrét "multimédiás felhasználást" emlegették a gyártók és a szolgáltatók, mint elsődleges use case-t.

A 3G az évek során aztán egészen szépen kigyúrta magát - hasonló történt egyébként utána a 4G-vel és történik jelenleg az 5G-vel, de ma már mindenképpen megérett a visszavonulásra, hiszen a 2G-vel ellentétben mindenhol, minden platformon helyettesíthető a modernebb hálózatokkal, ráadásul spektrum- és költséghatékonyabb módon.

a címlapról