Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 16. 14:31

Egy 23 éves fejlesztő talált megoldást a Firefox 22 éves hibájára

A linkek előnézethez kapcsolódó feliratos "beragadást" még a kétezres évek elején jelentették a Firefox felé, és egészen eddig nem sikerült javítani.

Ami késik, nem múlik: 22 év után sikerült javítani egy bugot a Firefox böngészőben, amiben nyílt forráskódú szoftverként akár évekig is megbújnak a kisebb-aprók hibák. Bár ez esetben nem éppen egy rejtőzködő hibáról volt szó, mivel az úgynevezett „tooltip ghost” bugot már 2002 nyarán jelezte egy felhasználó a Bugzilla felületén.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Maga a hiba nem egetrengető, mégis rendkívül bosszantó jelenség: amikor a felhasználó egy eszköztári link felé húzza a kurzort, megjelenik egy előnézeti felirat (tooltip) a link leírásával, ami akkor is látható marad, ha a netező a háttérbe küldi a böngészőt, erre utal a „ghost” azaz a szellem kifejezés az elnevezésben. Az eltüntetése ráadásul körülményes, mert ismét elő kell hívni a böngészőt, majd odébb mozgatni az egérkurzort.

A problémára végül a Stanford Egyetem elsőéves PhD-hallgatója, Yifan Zhu talált ki megoldást egy időzítő formájában, és külön érdekesség, hogy Zhu mindössze egy évvel idősebb a 22 év után javított bugnál. A kódot aztán később egy tapasztaltabb programozó, Cobos Álvarez finomította tovább, ebben a formában pedig már a Mozilla Alapítvány is befogadta a javítást. A beragadó dobozokat kigyomláló javítás a böngésző következő nagyobb stabil verziójában,  a Firefox 119-ben érkezik meg a netezőkhöz.

tooltip2

 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról