Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 16. 14:31

Egy 23 éves fejlesztő talált megoldást a Firefox 22 éves hibájára

A linkek előnézethez kapcsolódó feliratos "beragadást" még a kétezres évek elején jelentették a Firefox felé, és egészen eddig nem sikerült javítani.

Ami késik, nem múlik: 22 év után sikerült javítani egy bugot a Firefox böngészőben, amiben nyílt forráskódú szoftverként akár évekig is megbújnak a kisebb-aprók hibák. Bár ez esetben nem éppen egy rejtőzködő hibáról volt szó, mivel az úgynevezett „tooltip ghost” bugot már 2002 nyarán jelezte egy felhasználó a Bugzilla felületén.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Maga a hiba nem egetrengető, mégis rendkívül bosszantó jelenség: amikor a felhasználó egy eszköztári link felé húzza a kurzort, megjelenik egy előnézeti felirat (tooltip) a link leírásával, ami akkor is látható marad, ha a netező a háttérbe küldi a böngészőt, erre utal a „ghost” azaz a szellem kifejezés az elnevezésben. Az eltüntetése ráadásul körülményes, mert ismét elő kell hívni a böngészőt, majd odébb mozgatni az egérkurzort.

A problémára végül a Stanford Egyetem elsőéves PhD-hallgatója, Yifan Zhu talált ki megoldást egy időzítő formájában, és külön érdekesség, hogy Zhu mindössze egy évvel idősebb a 22 év után javított bugnál. A kódot aztán később egy tapasztaltabb programozó, Cobos Álvarez finomította tovább, ebben a formában pedig már a Mozilla Alapítvány is befogadta a javítást. A beragadó dobozokat kigyomláló javítás a böngésző következő nagyobb stabil verziójában,  a Firefox 119-ben érkezik meg a netezőkhöz.

tooltip2

 

a címlapról