Szerző: Koi Tamás

2023. október 11. 10:59

Új névvel készül a PC-k új generációjára a Qualcomm

2024-ben új korszak kezdődik a PC-történelemben, legalábbis a Qualcomm számításai szerint, mely első alkalommal méretteti majd meg magát komolyabban a szegmensben.

Az x86-os korszak dominanciája továbbra is óriási a PC-k mezőnyében, az Apple után ugyanakkor immár a második, okostelefon-piacon edzett gyártó is feni a fogát egy jókora tortaszeletre a szárnyait bontogató ARM-alapú megoldások szegmensében.

Az amerikai cég, mely Snapdragon processzoraival az elmúlt évtizedben letarolta az okostelefonok piacát, jövőre készül el első, nagy teljesítményű, kifejezetten PC-kbe szánt ARM-alapú processzorával, melyet korábban csak Snapdragon 8cx néven emlegetett a cég.

snapdragon_x

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A gyártó most bejelentette új márkastratégiáját, mely alapján a jövőben megjelenő összes PC-s megoldás a Snapdragon X márkanéven, megújult logóval és a különböző teljesítményfokozatoknak megfelelő jelöléssel kerül majd forgalomba.

Az új processzorok képességeit illetően továbbra is meglehetősen kevés konkrétum áll rendelkezésre, annyi mindenesetre biztos, hogy az egységek a Nuvia felvásárlásával a Qualcommhoz került Oryon magját használják majd, emellett egy minden eddiginél nagyobb teljesítményű Hexagon Tensor NPU kerülhet a rendszerprocesszorba a Qualcomm leggyorsabb Adreno GPU-ja mellé.

Az új platformról az október 24-én kezdődő Snapdragon Summiton árul majd el további részleteket a gyártó.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról