Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 4. 13:45

Először repült a bírság űrszemetelésért az USA-ban

A Dish Network kapott első alkalommal pénzbüntetést az FCC-től az űrben hagyott, leszerelt műhold nem megfelelő elhelyezése miatt.

Az amerikai szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) első alkalommal szabott ki pénzbüntetést űrszemét nem megfelelő kezelése miatt, miután a Dish Network nem a megfelelő távolságban helyezte el műholdját, ezzel potenciális kockázatot jelentve a Föld körül keringő többi műholdra. A hanyagul kezelt EchoStar-7 szatelit miatt így 150 ezer dollárt kell fizetnie a cégnek.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Az EchoStar-7-et még 2002-ben állították geostacionárius pályára, ami a felszín felett 36 ezer kilométer magasan található – írja a BBC. A szerkezetet 2022-ben helyezték használaton kívülre, és a vállalat csak 122 kilométerrel odébb mozgatta el üzemanyaghiány miatt a kötelezettségvállalásban tett 300 kilométer helyett.

Az intézkedéssel első ízben demonstrálja az FCC, hogy végrehajtói felhatalmazásával többet tud tenni a jövőben az űrszemét elhelyezésével kapcsolatos szabályok betartatásának érdekében, ami egyre fontosabb kérdés: a Szputnyik-1 1957-es felbocsátása óta több mint 10 ezer műholdat sikerült fellőni az űrbe, melyeknek több mint fele már használaton kívül van, és a Föld körül keringve veszélyeztetik az éppen funkcionáló eszközök épségét.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.