Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 4. 13:45

Először repült a bírság űrszemetelésért az USA-ban

A Dish Network kapott első alkalommal pénzbüntetést az FCC-től az űrben hagyott, leszerelt műhold nem megfelelő elhelyezése miatt.

Az amerikai szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) első alkalommal szabott ki pénzbüntetést űrszemét nem megfelelő kezelése miatt, miután a Dish Network nem a megfelelő távolságban helyezte el műholdját, ezzel potenciális kockázatot jelentve a Föld körül keringő többi műholdra. A hanyagul kezelt EchoStar-7 szatelit miatt így 150 ezer dollárt kell fizetnie a cégnek.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az EchoStar-7-et még 2002-ben állították geostacionárius pályára, ami a felszín felett 36 ezer kilométer magasan található – írja a BBC. A szerkezetet 2022-ben helyezték használaton kívülre, és a vállalat csak 122 kilométerrel odébb mozgatta el üzemanyaghiány miatt a kötelezettségvállalásban tett 300 kilométer helyett.

Az intézkedéssel első ízben demonstrálja az FCC, hogy végrehajtói felhatalmazásával többet tud tenni a jövőben az űrszemét elhelyezésével kapcsolatos szabályok betartatásának érdekében, ami egyre fontosabb kérdés: a Szputnyik-1 1957-es felbocsátása óta több mint 10 ezer műholdat sikerült fellőni az űrbe, melyeknek több mint fele már használaton kívül van, és a Föld körül keringve veszélyeztetik az éppen funkcionáló eszközök épségét.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról