Szerző: Koi Tamás

2023. május 11. 13:57

Napokon belül meglehet az EU-s jóváhagyás az Activision Blizzard felvásárlásához

Jövő hétfőn meglehet a döntés a Microsoft és az Activision Blizzard között tavaly januárban kötött felvásárlási tranzakció uniós versenyhatósági engedélyeztetési eljárásában. A pletykák szerint az EU át fogja engedni az ügyletet, de ezzel még nem zárult le az ügy kálváriája.

Nem hivatalos információk szerint hétfőn megszületik az Európai Bizottság versenyjogi szervének az a határozata, mellyel a nemzetközösség tagállamaiban illetékes hatóság engedélyezi a Microsoft és az Activision Blizzard között tavaly kötött, 6ö milliárd dollár értékű akvizíciós megaüzletet.

Az uniós hatóság pozitív döntését már márciusban megszellőztették. A végzetesen megakadni látszó ügy szekerét az a bizottsági meghallgatás mozdíthatta előre, ahol személyesen Brad Smith, a Microsoft elnöke, egyben jogi vezetője érvelt amellett, hogy a felvásárlás célja nem egyfajta játékipari monopólium felépítése a Microsoft részéről.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Alighanem sokat nyomhatott a latba, hogy a Microsoft a meghallgatásra időzítve bejelentette, hogy hosszútávú licencmegállapodást kötött az Nvidia-val, melynek felhős játékplatformjára, a GeForce Now-ra a következő tíz évben az összes Xbox PC-s játék automatikusan bekerül majd.

Ekkor azonban még nem volt ismert a brit társhatóság, a Consumer and Markets Authority (CMA) határozata, mely nem egészen három héttel ezelőtt meglepetésre elgáncsolta az üzletet, éppen annak a felhős játékszolgáltatások piacára gyakorolt potenciálisan káros hatásai miatt.

Így hiába dönt az akvizíció engedélyezéséről az EU a jövő héten, az Activision Blizzardot még nem érezheti a zsebében a Microsoft, az ügylet joghatását ugyanis nem lehet Nagy-Britanniától függetlenül kezelni - itt bírósági fellebviteli eljárás zajlik jelenleg is, a döntés várható megszületését jelenleg még csak megtippelni sem lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról