Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 2. 12:30

Kigördültek az Apple első villámfrissítései

Kis döccenővel, de elérhetővé váltak a Rapid Security Response szolgáltatás első frissítései.

Az Apple kiadta az első, gyorsabb átfutási idővel érkező biztonsági javításokat iOS 16 és macOS Ventura rendszerek alá. Az első Rapid Security Response (RSR) szolgáltatás keretén belül megjelent, jellemzően kisebb méretű és gyorsan telepíthető frissítések iOS 16.4.1, iPadOS 16.4.1 és macOS 13.3.1 rendszert futtató eszközökre érkeztek meg, és szokásos módon a szoftverfrissítéseket kínáló rendszerbeállítások alatt érhetők el. A nagy különbség a normál OS-frissítésekkel szemben, hogy ezek a "biztonsági válaszok" a telepítésük után eltávolíthatóak. Ugyan a közzététel utáni első órákban a felhasználók egy része hibaüzeneteket tapasztalt a telepítés során, mostanra már elhárultak a problémák.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A cupertinói cég tájékoztatása szerint a „gyors biztonsági válasz”, tehát az RS  egy olyan mechanizmus, amely segítségével gyakrabban biztosíthatja a biztonsági javításokat a felhasználók számára. A javítások részei a rákövetkező kisebb frissítésnek (nem a verzióváltásnak), a Mac-en pedig frissítik a Preboot kötetet (szimbolikus linkek használatával a /System/Cryptexes/ mappában).

A RSR soron kívüli frissítések akár aktívan kihasznált nulladik napi sebezhetőségeket is javíthatnak. Az operációs rendszert is érintő Rapid Security Response-okhoz az eszközt újra kell indítani, a csak a Safarit érintő Rapid Security Response-okhoz pedig a felhasználónak elvileg csak ki kell lépnie az appból.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról