Szerző: Koi Tamás

2023. április 18. 13:21

Simán elérhetik a felnőtt tartalmakat a kamaszok a Kindle-ön keresztül

Gyakorlatilag kontroll nélkül fogyaszthatnak felnőtt tartalmakat a Kindle e-könyv olvasókon és okostelefonos applikációkon keresztül a kamaszok.

Az Apple és az Google Play Áruházat üzemeltető Alphabet is az Amazonhoz fordult az elmúlt napokban, miután sajtóhír lett belőle, hogy a világ legnagyobb e-könyv forgalmazójának applikációja hozzáférést enged a fiatalkorúak számára szinte az összes felnőtt tartalomhoz, beleértve az erotikus és pornográf szövegeket és illusztrációkat.

kinde_kids_3

A Reuters hosszú riportban foglalkozik a témával, melyből többek között kiderül, hogy a problémát két tényező együtthatása okozza: 

  • egyrészt a szerzők az Amazon Direct Publishing-en keresztül kvázi saját kiadásban, azonnal megjelentethetik műveiket, melyek többnyire minimális előszűrésen esnek át publikálás előtt,
  • másrészt Kids+ néven ugyan elérhető korlátozott, kifejezetten gyermekeknek szánt tartalmakat listázó e-könyv katalógus, ez azonban csak a 4-12 éves korosztályt célozza, az ennél idősebb kamaszokat érdeklő művek kvázi ugyanabba a korhatár-besorolásba esnek, mint a felnőtteknek szóló tartalmak.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Utóbbi tartalmak egységesen a havi 10 dollárba kerülő Kindle Unlimited előfizetésben érhetők el, mely semmilyen szülői felügyeleti opciót nem kínál. 

A sajtóvisszhang mellett az Amazon gyorsan leszögezte, hogy a jövőben megváltoztatja a Kindle applikációk működését, bár hogy pontosan mi fog változni, az egyelőre nem világos.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról