Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 20. 14:37

Újabb országgal bővült a TikTok korlátozóinak sora

Új-Zélandon sem használhatják a tisztviselők a videós appot a kormányzati eszközökön.

Új-Zéland is bekeményít, a törvényhozás képviselőinek és dolgozóinak hónap végéig el kell távolítaniuk a kínai videós alkalmazást azokról az informatikai eszközökről, amelyeknek hozzáférése van a parlamenti rendszerekhez – írja a CNN. Az Egyesült Államok után (ahol nemrég a szolgáltatás betiltásával fenyegetőztek) egyre több nyugati ország korlátozza a TikTok használatát kormányzati eszközökön nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva.

Rafael Gonzalez-Montero, az új-zélandi parlamenti szolgálat vezérigazgatójának pénteki nyilatkozata szerint a videómegosztó alkalmazásra biztonsági kockázatként tekintenek, a döntést szakértői elemzés, illetve kormányzati partnerekkel való tárgyalások előzték meg.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada kiberbiztonsági aggályokra hivatkozva már elrendelte az alkalmazás eltávolítását az összes kormányzati telefonról. Mindhárom ország tagja a„Five Eyes” szövetségnek, amely együttműködik egymással az információgyűjtésben és -megosztásban, a fent említett országok mellett Ausztrália és Új-Zéland a két másik tag. A kínai videómegosztó alkalmazás ezen felül már az Európai Unió három fő kormányzati intézményében is le lett tiltva.

a címlapról