Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 8. 14:15

Újraindult a CHS a hackertámadás után

Egy hétre megbénult az ország egyik legnagyobb IT-kereskedője, mostanra sikerült visszaállni.

Nemrég számoltunk be róla, hogy február elsején, szerdán hackertámadás érte az ország egyik legnagyobb, IT-profilú nagykereskedőjét, a CHS Hungary Kft-t, melynek teljes logisztikai rendszere megbénult a támadás hatására, így nem tudott árut fogadni beszállítóitól, illetve vevői számára sem tudott kiszállítani. A HWSW nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a cég rendszereit egy zsarolóvírus fektette két vállra.

A cég vezetősége szerdán közölte partnereivel, hogy külsős szakértők segítségével sikerült visszaállni a megszokott kereskedelmi működésre, miután a támadók szinte minden, a napi működéshez nélkülözhetetlen eszközben kárt tettek. A jövőbeni hasonló esetek elkerülése érdekében a vállalat a korábbi rendszerektől független informatikai infrastruktúrát épített újra az alapoktól kezdve, illetve felülvizsgálta és szigorította belső adatkezelési és mentési folyamatait.

A CHS forgalma alapján a második legnagyobb szereplője a hazai IT-disztribúciós piacnak, a vállalat 2021-ben több mint 72 milliárd forintnyi árbevételt termelt, ezzel alig elmaradva a külföldi befektetők kezében lévő Ingram Micro Magyarországtól, mely 79 milliárd forintos forgalommal zárta a tavalyelőtti évet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról