Szerző: Koi Tamás

2023. február 3. 09:02

Minden rendben volt az ingatlan.com -mal, lezárult a GVH vizsgálata

Nem talált jogsértést, ezért lezárt a Gazdasági Versenyhivatal az ingatlan.com ingatlanközvetítő portál működésének hátterét feltáró, egy éve indult vizsgálatot.

Nem bizonyosodtak be a Gazdasági Versenyhivatal feltételezései hazánk legnagyobb ingatlanközvetítő portáljának, az ingatlan.com -nak a potenciálisan jogsértő működését illetően, a hatóság ezért megszüntette az eljárást a szolgáltatóval szemben - írta csütörtöki közleményében a szervezet.

A GVH tavaly februárban indított vizsgálatot a portál üzemeltetőjével szemben, miután felmerült a gyanú, hogy az ingatlan.com jogsértő módon hozza előnybe az ingatlanközvetítő cégeket azáltal, hogy az általuk feltöltött ajánlatokat a magánhirdetők hirdetései előtt tünteti fel. 

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

A rendszer magánhirdetői egy speciális kreditrendszer alapján juthattak előre soroláshoz a weboldal megjelenítési sorrendjében, a GVH pedig az előzetes vizsgálat alapján azt valószínűsítette, hogy az üzemeltető elhallgatja ennek lényeges jellemzőit a fogyasztók elől.

A részletes eljárás végül megállapította, hogy a szóban forgó, ügyindításkor hiányolt információk – vagyis az előresorolás kreditrendszerét érintő működési részletek – nem minősültek egyértelműen jelentősnek a fogyasztói döntéshozatal során. A portál magánhirdetőit így nem érte sérelem, mivel egyéb információkból megkapták az ügyleti döntéseikhez elegendő tájékoztatást a hirdetéseik rangsoráról - állítja a GVH. A hatóság Versenytanácsa ennek megfelelően úgy döntött, hogy megszünteti az eljárást.

a címlapról