Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 6. 13:44

Törvényt sérthetett az Apple a szakszervezet-ellenes módszereivel

Továbbra sem egyszerű a dolgozói érdekképviseletek megalapítása a nagy techcégeknél, most az Apple-t vádolják pszichológiai hadviseléssel.

A munkajogi törvények betartatásáért felelős Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsának (NLRB) atlantai regionális igazgatója szerint az Apple szövetségi törvényt sértett, amikor a munkavállalóknak kötelezővé tette a részvételt olyan találkozókon, ahol szakszervezetellenes üzenetekkel próbálta őket befolyásolni a szerveződési törekvések letörése érdekében. Az Apple Cumberland Mall üzletének dolgozói év elején kérvényezték az NLRB-nél a szakszervezeti szavazást, hogy elnyerjék a Communications Workers of America (CWA) érdekképviseletét. Májusban azonban visszavonták a petíciót.

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x)

A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x) A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Ugyan évtizedek óta engedélyezett gyakorlat, hogy a szakszervezeti szavazások előtt 24 órával a cég vezetői zárt ajtók mögött tárgyaljanak a dolgozókkal, de a regionális igazgató szerint jellemzően a szerveződés letörése a munkaadók célja. Az NLRB főtanácsosa szerint az Apple fenyegető hangnemben próbálta lehűteni a munkavállalók kedélyét, és „pszichológiai hadviselés” útján érvényesítette akaratát, ami sérti a munkaügyi kapcsolatokról szóló törvényt.

Ugyan a munkaügyi bizottság regionális igazgatója a dolgozók és a CWA oldalára állt, egy hosszabb folyamat eredményeként derül ki, hogy az Apple végül részesül-e bármiféle retorzióban. A regionális igazgatók által benyújtott panaszok a testület bíráihoz kerülnek, ezután a vállalatok megkereshetik az NLRB washingtoni igazgatótanácsának tagjait, hogy fellebbezzenek az általuk hozott határozatok ellen. Az ügy ezt követően kerülhet a szövetségi bíróság elé.

Az Apple ellen egy másik panasz is terítéken van az NLRB által a New York-i World Trade Center dolgozói nevében, amiben azzal vádolják a cupertinóiakat, hogy megfigyelés alatt tartották a személyzetet, korlátozták hozzáférésüket a szakszervezeti szórólapokhoz, és arra kötelezték őket, hogy hallgassák meg a szakszervezet-ellenes beszédeket. Az ügyet december 13-án tárgyalhatják a bíróságon.

Az első Apple-dolgozók által alapított szakszervezet egyébként idén júniusban a marylandi Towson Apple-boltjában alakult meg, az ott dolgozók 65-33 arányban szakszervezet létrehozása mellett szavaztak.

Via Engadget.

a címlapról