Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 5. 13:01

Öregíti és fiatalítja a színészeket a Disney saját MI-je

Rövid idő alatt fiatalítja vagy öregíti a színészeket a FRAN nevű mesterségesintelligencia-eszköz.

A színészek életkorának manipulálására fejlesztettek mesterségesintelligencia-rendszert a Disney Research Studios kutatói, melynek segítségével egyes jelenetekhez látványosan öregíthetik vagy fiatalíthatják adott személy arcvonásait, ezzel megkönnyítve a filmgyártás során a vizuális effektusokkal dolgozó művészek dolgát. Emellett az eszköznek jelentős szerepe lehet a költségcsökkentésben is a jövőben, ugyanis a jelentések szerint Az ír című film készítése során a készítők 200 millió dollárt költöttek csak arra, hogy Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci színészeket fiatalabbnak láttassák valódi koruknál.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az MI mindössze öt másodperc alatt hajtja végre a szükséges változtatásokat egyetlen képkockán. Az öregítés általában költséges folyamat, amihez a művészek arcát képkockánként kell manuálisan átalakítani, ennek a folyamatnak az automatizálását teszi könnyebbé a gépi tanulás és a neurális hálózatok. A Disney szakembereinek megjegyzése szerint a mozgóképek esetén az eddigi megoldások gyenge felbontást, illetve a jellegzetes arcvonások torzulását, elvesztését eredményezték a képkockákon, míg az általuk fejlesztett rendszer praktikus, automatizálható és filmiparban eredményesen alkalmazható megoldást hoz a mesterséges öregítésben.

A FRAN (face re-aging network) neurális hálózathoz több ezer véletlenszerűen generált, szintetikus arcot öregítettek a létező gépi tanulásos öregítési eszközökkel, ezeket táplálták be az adatbázisba az algoritmus kiképzéséhez. A neurális hálózat képes előrejelezni hogy az arc mely részein jelennek meg az öregedés nyomai, majd olyan hatásokat jelenít meg az eredeti bőrfelületen, mint a ráncok vagy a bőr kisimítása, ami visszafelé is működik.

06:48
 

Production Ready Face Re Aging for Visual Effects

Még több videó

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról