Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 18. 14:36

Túl drága lenne az Xbox streamingdoboz, szóval lefújta a Microsoft

Többre jönnének ki a gyártási költségek, mint ahogy azt a redmondiak tervezték.

Már jó ideje tűnhetett úgy, hogy nyögvenyelősen halad a Microsoft önálló játék-streaming eszköze, a Project Keystone néven említett kütyü, ami májusi bejelentés alapján némi csúszással idén jelent volna meg. Volna, mivel Phil Spencer, a redmondiak vezérigazgatója nemrég közölte, hogy a „legkisebb Xbox" projektjét felfüggesztik, mert a prototípusban felhasznált hardverek és a gyártási költségek a késztermék árcímkéjét jóval feljebb nyomnák a tervezettnél.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A vállalat eredetileg 99-129 dollár körüli összeget célzott meg, de a választott szilíciumlapka és a csomag részeként érkező kontroller már a 299 dolláros Xbox Series S konzol közelébe repítené az eszköz fogyasztói árát. Így ugyan a prototípus már készen állt és működött, a Microsoft mégsem dobja piacra a terméket, mert nem sikerül belőni egy olyan árat, ami egyszerűen megérné a vásárlóknak.

A Microsoft nagy terve az volt, hogy a Keystone egy felhős játék-streamelésre használható, tévékhez csatlakoztatható Xbox-eszköz lesz, a konzolok árának töredékéért. Eleinte a pletykák arról szóltak, hogy leginkább az Amazon, vagy a Roku stickjére hasonlít majd, aztán  kiderült, hogy inkább egy doboz- vagy korongszerű kialakítás várható. Októberben végül kiszivárgott egy kép a prototípusról, ami a felvétel tanulsága alapján kisebb, mint egy kontroller, de külsejében hajaz az Xbox Series S-re.

A csapat erőforrásait az okostévékre szánt streaming alkalmazás fejlesztésére csoportosítja át a vállalat, júniusban a Samsung egyes modelljein már elérhetővé is vált az Xbox TV, amivel az Xbox Game Pass Ultimate előfizetői több mint 100 játékot streamelhetnek a felhőből, ami az Xbox Series X hardver erejének előnyeit kínálja számukra.

A koncepciót azért nem temetnénk teljesen, van rá esély, hogy a Microsoft kicsit újragondolva a dolgot végül mégis előrukkol a jövőben valamikor az eredeti elképzelést teljesítő termékkel.

xbox_streaming

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról