Szerző: Koi Tamás

2022. október 6. 13:59

Bedugult a 4G, ezért lehalt az 5G tegnap a Kossuth téren

Hiába az óriási kapacitás, a tegnapi Kossuth téri tüntetés megmutatta, hogy a mai 5G-hálózatok éppúgy nincsenek felkészülve a kis helyen koncentrálódó ügyféltömeg kezelésére, mint a megelőző generációk.

Tegnap több tízezer fős, tanárokkal szimpatizáló tömegtünetés zajlott java részt fiatalok részvételével Budapest szívében, mely kitűnő alkalomnak bizonyult egyben arra is, hogy bebizonyosodjon, a legújabb generációs, 5G-s mobilhálózatok átmennek-e a vizsgán, azaz beteljesítik-e azt az ígéretüket, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb tömegű felhasználót képesek kezelni mindössze néhány állomással. Az eredmény röviden:

Nem mentek át.


A körülmények persze minden mobilszolgáltató legrosszabb rémálmát idézték, hiszen egyszerre akarta használni a mobilját több ezer felhasználó, amire lehetetlen méretezés-szinten reagálni, de vajon hogy lehet az, hogy a gigabites sávszélességet kínáló 5G is letérdelt akkor, amikor még meglehetősen távol állunk attól, hogy minden előfizető kezében 5G-s készülék legyen?

kossuth_ter
fotó: 444.hu

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A kérdést a Magyar Telekom szakemberei segítettek megválaszolni, de lelövöm előre a poént: a mai 5G valójában úgy 5G, hogy fél lábbal 5G, fél lábbal még 4G (ezért is hívják non-standalone topológiának), és ha a 4G-lábat kirúgják alóla, akkor gigabites downlink ide- gigbites downlink oda, összedől a rendszer, onnantól pedig nemhogy gigabit, hanem egyetlen bit sem megy sehová.

De akkor következzen a kissé szofisztikáltabb válasz:

Tegnap a jelzett helyszínen kis területen rendkívül nagyszámú felhasználó gyűlt össze, a városi mobilhálózat elemeinek kapacitását egy ilyen mértékű forgalom messze meghaladja. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy normál hétköznapon ezen a helyszínen egy bizonyos átlagos forgalmi igény van, a hálózat ennek kb. 10-szeresére van kiépítve, de ezúttal legalább 15-20-szoros terhelés jelentkezett. A 4G/5G mobilhálózatban ilyen esetben az adatforgalom lassulása vagy akár hálózatelérési probléma is tapasztalható időlegesen, mert az előfizetők egymással osztoznak az erőforrásokon. A 4G hálózat extrém torlódása a hálózat jellegéből (Non-Standalone 5G) adódóan az 5G ügyfélélményre is hatással volt. Köszönjük ügyfeleink türelmét.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.