Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 27. 13:06

A 6.0-s Linux kernellel gyorsulhatnak az AMD processzorok

Húsz évvel az eredeti implementáció után végre végérvényesen kiiktatnak egy kódrészletet a Linux soron következő, 6.0-s kerneléből, mely eredetileg az AMD Athlon processzorok és egyes lapkakészletek párosa esetén biztosította a kompatibilis működést - a Ryzen architektúrára épülő CPU-k esetében azonban visszafoghatja a teljesítményt.

Valamelyest gyorsulhatnak a Ryzen architektúrára épülő AMD processzorok, miután a Linux kernel 6.0-s változatától végleg kikerül a rendszerből az a kódrészlet, mely eredetileg 20 évvel ezelőtt, kompatibilitási okokból lett a szoftver része. 

athlon

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az ominózus kód az ACPI-rendszer beemelésével került be kényszerből a rendszerbe, hogy egyes, AMD Athlon processzorok és VIA lapkakészlettel rendelkező alaplapok abban az időben jellemző, hibás STPCLK# -kezelését megoldja plusz várokozási ciklus(ok) beiktatásával. 

Ám ami húsz évvel ezelőtt a gondtalan működés záloga volt, az mára, a Ryzen architektúrára épülő AMD-processzorok esetében bizonyos körülmények közepette masszívan visszafogja a teljesítményt, miközben az eredeti probléma már rég nem aktuális.

Az AMD egyik mérnöke szerencsére jobb későn mint soha alapon még időben felfedezte a problémát, amire már el is készült a javítás, melyet a legfrissebb hírek szerint beemlenek az október elejére várható végleges, 6.0-s Linux-kernelbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról