:

Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 27. 13:06

A 6.0-s Linux kernellel gyorsulhatnak az AMD processzorok

Húsz évvel az eredeti implementáció után végre végérvényesen kiiktatnak egy kódrészletet a Linux soron következő, 6.0-s kerneléből, mely eredetileg az AMD Athlon processzorok és egyes lapkakészletek párosa esetén biztosította a kompatibilis működést - a Ryzen architektúrára épülő CPU-k esetében azonban visszafoghatja a teljesítményt.

Valamelyest gyorsulhatnak a Ryzen architektúrára épülő AMD processzorok, miután a Linux kernel 6.0-s változatától végleg kikerül a rendszerből az a kódrészlet, mely eredetileg 20 évvel ezelőtt, kompatibilitási okokból lett a szoftver része. 

athlon

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Az ominózus kód az ACPI-rendszer beemelésével került be kényszerből a rendszerbe, hogy egyes, AMD Athlon processzorok és VIA lapkakészlettel rendelkező alaplapok abban az időben jellemző, hibás STPCLK# -kezelését megoldja plusz várokozási ciklus(ok) beiktatásával. 

Ám ami húsz évvel ezelőtt a gondtalan működés záloga volt, az mára, a Ryzen architektúrára épülő AMD-processzorok esetében bizonyos körülmények közepette masszívan visszafogja a teljesítményt, miközben az eredeti probléma már rég nem aktuális.

Az AMD egyik mérnöke szerencsére jobb későn mint soha alapon még időben felfedezte a problémát, amire már el is készült a javítás, melyet a legfrissebb hírek szerint beemlenek az október elejére várható végleges, 6.0-s Linux-kernelbe.

a címlapról

ünnepély

0

Kész a TSMC arizonai gyára

2022. december 7. 10:10

Az ünnepségen ott volt az Apple, az AMD és az Nvidia első embere, valamint Joe Biden elnök is.