Szerző: Habók Lilla

2022. augusztus 18. 11:17

Beépített automatizmussal csípné fülön az Airbnb a házibulizókat

Egyre nehezebb lesz a házibuli-szervezők dolga, ha Airbnb szállásokat szeretnének ehhez igénybe venni. Most már nem csak tilos a bejelentés nélküli bulik szervezése, de a cég elkezdte a rendszerben monitorozni a magas (buli)kockázattal járó foglalásokat is.

Újabb megoldásokkal kísérletezik az Airbnb, hogy betartassa felhasználóival a nemrégiben véglegessé tett házibuli-tilalmi szabályzatát. A korábbiakban sok probléma adódott belőle, hogy a lakástulajdonosok távollétében a szállásfoglalók bejelentés nélküli házibulikat rendeztek, és ezzel zavarták a környék lakóit. A vállalat 2020-ban a világjárványra hivatkozva tiltotta be először a házibulikat, majd idén júniusban véglegesítette a tilalmat. A jövőben pedig úgy látszik, hogy a vállalat proaktívan is szeretné szűrni a házibulit tervezőket, amelynek lehetőségeit egyelőre az Egyesült Államokban és Kanadában teszteli.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az „anti-party eszközök” segítenek beazonosítani a magas házibuli-kockázatot jelentő foglalásokat különböző faktorok figyelembevételével, és vélhetően a rendszer nem fogadja el ezeket. Ilyen szempontok közé tartozik a foglalás hossza, a héten belüli időzítése, vagy éppen a felhasználó adatlapján szereplő lakóhely és a szállás közti távolság.

airbnb_buli

Továbbá az algoritmus figyeli a szállásfoglaló értékelési előzményeit, hogy szerepelnek-e azon pozitív vélemények, netán egyáltalán nem szerepelnek rajta jó értékelések. A közlemény hozzáteszi, hogy a jelenleg tesztelt megoldás sokkal kiterjedtebb a korábbi, 25 éven aluli szállásfoglalók értékeléseit figyelő rendszernél. A buliszervezés miatt korlátozott felhasználók pedig így is tudnak foglalni, de teljes ház helyett csak például szobát. Az arányokat mutatja, hogy 2021-ben a szolgáltatás 150 millió felhasználója közül 6600 felhasználói fiók került a tiltólistára.

Hasonló szempontrendszert működtet a vállalat Ausztráliában már 2021 októbere óta pilot szakaszban, amelynek tapasztalatai szerint 35 százalékkal csökkent a bejelentés nélküli bulikból következő incidensek száma. Egyúttal a cég bejelentette, hogy az ausztrál megoldás is kilép a próbaüzemből, és országszerte élesedik. Ebből is látszik, hogy az Airbnb komolyan gondolja a törekvéseit, és a piacára negatív hatást gyakorló házibulikat szeretné minél szélesebb körben és eszköztárral meggátolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról