Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 29. 12:07

Végleg marad az Airbnb házibuli-tilalma

Egy év alatt majdnem felére csökkent a zavaró házibulikról szóló bejelentések száma.

Az Airbnb 2020-ban határozatlan ideig tartó globális tilalmat jelentett be, amely minden bulira és rendezvényre vonatkozik az Airbnb-szálláshelyeken, továbbá a vendégek számát 16 főben maximalizálta. A szállásközvetítő friss bejegyzése szerint úgy határozott, hogy ez végleges érvényű irányelv marad szabályzatában. A tiltott összejövetelekbe beletartoznak a nyílt meghívásos találkozók (amiket akár Facebookon keresztül szerveznek), és nem lehet a későbbiekben nagy buliházakat sem lefoglalni, amiket nagy rendezvényekre foglaltak le korábban a felhasználók egyetlen éjszakára.

Popcorn + IT

Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Popcorn + IT Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Az Airbnb mellett más rövidtávú bérlési lehetőséget kínáló szolgáltatások, például a Vrbo is küzd a házibulikkal és nagyszabású rendezvényekkel, melyek zavarhatják a környező lakók nyugalmát. A szállásközvetítő több biztonsági funkciót is bevezetett 2019-ben, miután öt ember meghalt az egyik foglalt szállásban történt lövöldözéskor, 2020-ban pedig minden partit betiltott a világjárvány miatt. A változás életbe lépése után 2020. augusztusában már 44 százalékkal kevesebb bejelentés érkezett házibulikról, mint az egy évvel korábbi időszakban, így hatékonynak bizonyult a tilalom a cég szerint.

A szállásközvetítő működési módjából adódik, hogy természetesen minden bulit azért nem tud megakadályozni, mivel a vendégek a tulajdonos távollétében annyi embert invitálhatnak át, amennyit szeretnének. A szabályokat megsértő vendégeket fiókfelfüggesztéssel büntetik, és akár végleg kitilthatják őket a platformról, 2021-ben több mint 6600 felhasználót kellett blokkolni, mert a tilalom ellenére házibuliztak.

a címlapról