Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 25. 14:36

Eltörte hétéves ellenfele ujját egy sakkrobot

A gyermek nem tartotta be a biztonsági előírásokat.

Az orosz lapok múlt héten számoltak be a Moscow Open egyik bemutató sakkmérkőzésén történt incidensről, mikor egy sakkrobot bekapta és eltörte hétéves ellenfele ujját - írja a The Guardian. A hírt Szergej Lazarev, a Moszkvai Sakkszövetség elnöke erősítette meg a Tass hírügynökség számára.

Popcorn + IT

Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Popcorn + IT Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Mint kiderült, az orosz főváros 30 legjobb kilenc év alatti sakkozója közé tartozó, Christopher nevű fiú nem tartotta be a robottal való játék várakozási időre vonatkozó szabályát, elhamarkodottan lépett volna, mire a fém robotkar elkapta az ujját, azt vélhetően bábunak nézve. Négy felnőtt sietett segítségére, hogy kiszabadítsák. Lazarev elmondása szerint korábban már számos meccset játszott a szerkezet, de nem történt eddig semmilyen incidens. A fiú végül sínben, de lejátszotta a hátralévő mérkőzéseit, szülei per indítását fontolják.

Ugyan a mesterségesintelligencia-szoftverek egyre fejlettebbek, a gépkarok többnyire ugyanazok az alapvető mozdulatok elvégzésére képesek csak, tehát megfogni, mozgatni, letenni objektumokat, így különösen fontos a biztonsági előírások betartása. Egy 2015-ös tanulmány szerint az Egyesült Államokban évente egy ember halálát okozza ipari robot, az elmúlt évek során több tragédiáról is beszámolt a sajtó, például amikor 2015-ben a Volkswagen egyik németországi üzemében megragadott és halálra zúzott egy 22 éves gyártósori dolgozót egy ipari robot, az autógyártó szerint emberi mulasztás miatt.

a címlapról