Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 25. 14:36

Eltörte hétéves ellenfele ujját egy sakkrobot

A gyermek nem tartotta be a biztonsági előírásokat.

Az orosz lapok múlt héten számoltak be a Moscow Open egyik bemutató sakkmérkőzésén történt incidensről, mikor egy sakkrobot bekapta és eltörte hétéves ellenfele ujját - írja a The Guardian. A hírt Szergej Lazarev, a Moszkvai Sakkszövetség elnöke erősítette meg a Tass hírügynökség számára.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mint kiderült, az orosz főváros 30 legjobb kilenc év alatti sakkozója közé tartozó, Christopher nevű fiú nem tartotta be a robottal való játék várakozási időre vonatkozó szabályát, elhamarkodottan lépett volna, mire a fém robotkar elkapta az ujját, azt vélhetően bábunak nézve. Négy felnőtt sietett segítségére, hogy kiszabadítsák. Lazarev elmondása szerint korábban már számos meccset játszott a szerkezet, de nem történt eddig semmilyen incidens. A fiú végül sínben, de lejátszotta a hátralévő mérkőzéseit, szülei per indítását fontolják.

Ugyan a mesterségesintelligencia-szoftverek egyre fejlettebbek, a gépkarok többnyire ugyanazok az alapvető mozdulatok elvégzésére képesek csak, tehát megfogni, mozgatni, letenni objektumokat, így különösen fontos a biztonsági előírások betartása. Egy 2015-ös tanulmány szerint az Egyesült Államokban évente egy ember halálát okozza ipari robot, az elmúlt évek során több tragédiáról is beszámolt a sajtó, például amikor 2015-ben a Volkswagen egyik németországi üzemében megragadott és halálra zúzott egy 22 éves gyártósori dolgozót egy ipari robot, az autógyártó szerint emberi mulasztás miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról