Szerző: Koi Tamás

2022. június 23. 12:01

Jön a Samsung új, 200 megapixeles kameraszenzora

Bejelentette vadonatúj, 200 megapixeles okostelefonos kameraszenzorát a Samsung. Az ISOCELL HP3 legfontosabb újítása, hogy kisebb lett elődjénél.

A megapixel-háború lassan a tetőfokára hág az okostelefonok mezőnyében, amit a szenzorgyártók és az okostelefon-gyártók is éreznek, előbbiek pedig az újabb megapixel-hegyek hajhászása után próbálják finomhangolni a rendelkezésre álló technológiát.

Ennek a finomhangolásnak az eredménye a Samsung most bejelentett, 200 megapixeles ISOCELL HP3 szenzora, mely leginkább a pixelméret (0,56 mikron) csökkentése révén hozott előrelépést a tavalyi, szintén 200 megapixeles ISOCELL HP1-hez képest. 

samsung_isocell

A szenzor méretét ezzel sikerült a korábbi 1/1,22"-ről 1/1,4"-re csökkenteni, ami az okostelefon-gyártók számára lehetőséget biztosít a kompaktabb kameraszigetek kialakítására. Az ISOCELL HP3 repertoárjából természetesen nem hiányzik a pixel binning, mely a képpontok egyesítésével 50, illetve 12,5 megapixeles képek rögzítését teszi lehetővé, ezzel különösen a gyér fényviszonyok mellett készített felvételek minőségét javítva. 

Az ISOCELL HP3 mindemellett 14 bites színmélységgel dolgozik, vagyis négymilliárd szín, illetve színárnyalat rögzítésére képes, lényegesen túlmutatva a 12 bites kameraszenzorok színleképzési képességein.

Az új Samsung szenzor tömeggyártása valamikor az év második felében kezdődhet, az első, ISOCELL HP3-ra épülő okostelefonok pedig várhatóan 2023-ban kerülhetnek a boltokba.

a címlapról

UI

11

Megújult a webes Telekom TV GO

2022. június 23. 13:03

Az applikáció és a webes nézet már megkapta az új felületet, a Smartboxokra később jön a frissítés.