Szerző: Koi Tamás

2021. október 14. 13:02

Kisebb káoszt okozott a digitális vakcinaigazolványt működtető rendszer leállása Angliában

Szerdán helyi idő szerint késő délelőttől csaknem négy órán át elérhetetlen volt az angol National Health Service által üzemeltetett COVID-19 digitális vakcinaigazolvány-rendszer, ami kisebb káoszt okozott főként a reptereken.

A digitális vakcinaigazolvány kényelmes és hatékony módja az oltottság igazolásának egy globális pandémia idején, ám hordoz magában némi kockázatot, ha a lakosság túlságosan rá van utalva az azokat kiszolgáló rendszerekre. Erre volt legalábbis ékes példa az angol National Health Service (kb. a magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ megfelelője) háttérrendszereinek tegnapi üzemzavara.

covid-19-vaccine-passport-1

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Nagy-Britanniában az NHS szerverei szolgálják ki az ottani digitális vakcinaigazolványt, mely egyébként meglehetősen népszerűnek számít az országban, így lényegesen többen használják az oltottság igazolására, mint a papíralapú igazolyányt (Angliában nincs a magyarhoz hasonló plasztik formátumú védettségi igazolvány). A háttérrendszerek azonban tegnap 11:45 és 15:15 óra között műszaki hiba miatt nem tudták kiszolgálni az okostelefonos kliensek felől érkező kéréseket, ami kisebb káoszt okozott a közlekedésben, azon belül is leginkább a nemzetközi légiforgalomban.

A BBC beszámolója szerint az NHS rendszerének leállása miatt több utas a nagy nemzetközi reptereken ragadt, mivel nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani az oltottságát. A légitársaságok eltérő módon kezelték a problémát, így volt, akinek későbbi járatra ajánlottak jegyet amennyiben helyben elvégeztet egy PCR-tesztet, de olyan esetről is beszámoltak utasok, amikor a check-innél fordították őket vissza, miután nem tudták igazolni az oltottságukat.

Bár az NHS applikációja képes 30 napig offline módon is tárolni az oltottsági adatokat, illetve az igazolvány az Apple Walletbe is beilleszthető, ezek a lehetőségek nincsenek alapértelmezetten bekapcsolva, így a legtöbben csak élő internetkapcsolat és működő infrastruktúra esetén tudják lekérni az adatokat az applikációba.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.