:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 28. 13:15

Az MNB-nek nem tetszik a Revolut Bank terjeszkedése

Gyorsan reagált a Revolut Bank magyarországi terjeszkedésére az MNB, amely a magyar ügyfelek érdekében szorgalmazza, hogy a fintech hazai leánybankként végezze tevékenységét.

Közleményében a Magyar Nemzeti Bank kezdésként kiemeli, hogy a Revolut Bank az eddigi információk szerint a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, nem pedig önálló leánybankként indul el Magyarországon. A látszólagos meglepődés annak fényében furcsa, hogy a Revolut lassan három éve szerezte meg Litvániában a banki licencét, amellyel immár 14 európai uniós országban nyújt banki szolgáltatásokat. A challenger bank valószínűleg sem eddig, sem pedig ezután nem tervezi, hogy leánybankot hozzon létre Magyarországon, ahol Litvániához képest lényegesen kedvezőtlenebb a szabályozói környezet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az MNB arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar ügyfelek betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában intézhetik, várhatóan angol nyelven. A hatóság továbbá kiemeli, hogy "fogadó országbeli" felügyeletként csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen az anyaországbeli (litván) felügyeletnél kezdeményezhet lépéseket.

Végül, de nem utolsó sorban az MNB megjegyzi, hogy támogatja a verseny erősödését a hazai pénzügyi piacokon, mondván, az innovációkra, fejlesztésekre, hatékonyabb működésre és akár költségcsökkentésre sarkallja a piaci szereplőket, egyúttal magasabb minőségű, egyszerűbb és gyorsabb szolgáltatást kínál az ügyfelek számára. E kedvező folyamatok ugyanakkor – különösen jelentős létszámú magyarországi ügyfélkör megléte esetén – nem lehetnek ellentétesek a hazai ügyfelek érdekeivel, amely minden körülmények közt az elsődlegesnek számít. Az MNB hazai pénzügyi felügyeleti hatóságként ezért üdvözlendőbbnek tartaná, ha a Revolut Bank magyarországi székhellyel, tőkeerővel, valamint a hazai jegybank felügyelete alá tartozó leánybankként végezné tevékenységét itthon.

Közleményében az MNB a Revolut Ltd. a nyilvánosan elérhető pénzügyi eredményeit is megemlíti, mely szerint tavaly 122 millió angol font, 2019-ben pedig 98 millió angol font veszteséget termelt a 2015-ben alapított pénzügyi szolgáltató. Mindez azonban a Revolut Bank ügyfelei számára már kevésbé releváns, hisz a Litván Betétbiztosítási Alap 100 000 euró összértékig biztosítja az ügyfelek egyenlegein lévő pénzt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 12:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.