Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 16. 16:01

Háromnegyed gigabájt gyorsítótárral jön a friss AMD Epyc

Háromszorosára növeli az L3-as gyorsítótár kapacitását közelgő szerverprocesszorainál az AMD.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Twitteren felbukkant információk szerint a Milan-X kódnevű termékvonal egyes tagjai a jelenlegi 256 megabájt helyett 768 megabájt L3 cache-sel kerülnek piacra. A csúcsmodellt az Epyc 7773X jelenti majd, amely 64 darab magot kínál 2,2 GHz-es alapórajel és 3,5 GHz-es turbó, illetve a szóban forgó hatalmas gyorsítótár mellett. A pletykák szerint 32, 24, valamint 16 magos variánsokból is lesz majd háromnegyed gigabájt L3-mal szerelt termék. A futtatott munkafolyamattól függően kiszolgálós környezetben sokat jelenthet majd a hatalmas gyorsítótár.

amd_3d_chiplet

A tetemes ugrás technikai hátterét a 3D V-Cache technológia adja. Ennél az AMD egy 64 megabájtos SRAM lapkát helyez a Zen 3-as magokat tartalmazó CCD lapkára, a két egységet pedig négyzetmilliméterenként több száz rézvezetékkel kapcsolja össze. Ezzel az apró, mindössze 36 mm2 területű SRAM lapka kapacitása kvázi összeforr a processzormagok melletti harmadszintű gyorsítótáréval, 32 helyett 96 megabájtra emelve a cache méretét. Az AMD szerint az eljárással 2 TB/s-os sávszélesség érhető el viszonylag alacsony késleltetés, illetve disszipáció mellett.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.