Szerző: Koi Tamás

2021. április 16. 11:41

Sajthiányt okozott Hollandiában egy zsarolóvírus

Kibertámadás érte a húsvéti hosszú hétvégén a legnagyobb holland élelmiszer-logisztikai céget, aminek hatására országos hiány alakult ki bizonyos élelmiszerekből - elsősorban sajtokból - egyes áruházláncokban.

Hollandia a tulipánok és a sajt hazája, éppen ezért érintette különösen érzékenyen az országot a Bakker Logistiek nevű helyi logisztikai cég elleni kibertámadás, melynek hatására több élelmiszerüzletben is kifogytak a sajtkészletek.

A Bakkert a helyi média szerint zsarolóvírus-támadás érte a húsvéti hosszú hétvégén, melynek eredményeként a teljes informatikai hálózatot túszul ejtették a támadók. Ezzel a cég tevékenysége háromszorosan is ellehetetlenült, mivel:

  • nem tudott többé rendeléseket fogadni az áruházaktól,
  • nem rendelkezett többé információval arról, hogy a saját raktárépületei milyen termékből mennyit és pontosan hol is tárolnak,
  • illetve nem tudta megszervezni a fuvartevékenységet sem, a több száz teherautóból álló flotta így a telephelyeken ragadt.

sajtpult

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A logisztikai központ megbénulását követően több élelmiszerből átmeneti hiány alakult ki az országban, a legsúlyosabb hatást ráadásul a sajtkészletekre gyakorolta a támadás, melynek köszönhetően Hollandia legnagyobb szupermarket-láncában, az Albert Heijn-ben napokig üresen pangtak a polcok.

A Bakker Logistiek mostanra vissza tudta állítani rendszereit a mentésből - a cég azt gyanítja, hogy a támadók az Exchange Server ProxyLogon sebezhetőségén keresztül juthattak be a rendszerbe.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.