Szerző: Koi Tamás

2021. április 16. 11:41

Sajthiányt okozott Hollandiában egy zsarolóvírus

Kibertámadás érte a húsvéti hosszú hétvégén a legnagyobb holland élelmiszer-logisztikai céget, aminek hatására országos hiány alakult ki bizonyos élelmiszerekből - elsősorban sajtokból - egyes áruházláncokban.

Hollandia a tulipánok és a sajt hazája, éppen ezért érintette különösen érzékenyen az országot a Bakker Logistiek nevű helyi logisztikai cég elleni kibertámadás, melynek hatására több élelmiszerüzletben is kifogytak a sajtkészletek.

A Bakkert a helyi média szerint zsarolóvírus-támadás érte a húsvéti hosszú hétvégén, melynek eredményeként a teljes informatikai hálózatot túszul ejtették a támadók. Ezzel a cég tevékenysége háromszorosan is ellehetetlenült, mivel:

  • nem tudott többé rendeléseket fogadni az áruházaktól,
  • nem rendelkezett többé információval arról, hogy a saját raktárépületei milyen termékből mennyit és pontosan hol is tárolnak,
  • illetve nem tudta megszervezni a fuvartevékenységet sem, a több száz teherautóból álló flotta így a telephelyeken ragadt.

sajtpult

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A logisztikai központ megbénulását követően több élelmiszerből átmeneti hiány alakult ki az országban, a legsúlyosabb hatást ráadásul a sajtkészletekre gyakorolta a támadás, melynek köszönhetően Hollandia legnagyobb szupermarket-láncában, az Albert Heijn-ben napokig üresen pangtak a polcok.

A Bakker Logistiek mostanra vissza tudta állítani rendszereit a mentésből - a cég azt gyanítja, hogy a támadók az Exchange Server ProxyLogon sebezhetőségén keresztül juthattak be a rendszerbe.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról