Szerző: Koi Tamás

2021. április 16. 11:41

Sajthiányt okozott Hollandiában egy zsarolóvírus

Kibertámadás érte a húsvéti hosszú hétvégén a legnagyobb holland élelmiszer-logisztikai céget, aminek hatására országos hiány alakult ki bizonyos élelmiszerekből - elsősorban sajtokból - egyes áruházláncokban.

Hollandia a tulipánok és a sajt hazája, éppen ezért érintette különösen érzékenyen az országot a Bakker Logistiek nevű helyi logisztikai cég elleni kibertámadás, melynek hatására több élelmiszerüzletben is kifogytak a sajtkészletek.

A Bakkert a helyi média szerint zsarolóvírus-támadás érte a húsvéti hosszú hétvégén, melynek eredményeként a teljes informatikai hálózatot túszul ejtették a támadók. Ezzel a cég tevékenysége háromszorosan is ellehetetlenült, mivel:

  • nem tudott többé rendeléseket fogadni az áruházaktól,
  • nem rendelkezett többé információval arról, hogy a saját raktárépületei milyen termékből mennyit és pontosan hol is tárolnak,
  • illetve nem tudta megszervezni a fuvartevékenységet sem, a több száz teherautóból álló flotta így a telephelyeken ragadt.

sajtpult

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A logisztikai központ megbénulását követően több élelmiszerből átmeneti hiány alakult ki az országban, a legsúlyosabb hatást ráadásul a sajtkészletekre gyakorolta a támadás, melynek köszönhetően Hollandia legnagyobb szupermarket-láncában, az Albert Heijn-ben napokig üresen pangtak a polcok.

A Bakker Logistiek mostanra vissza tudta állítani rendszereit a mentésből - a cég azt gyanítja, hogy a támadók az Exchange Server ProxyLogon sebezhetőségén keresztül juthattak be a rendszerbe.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

1

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.