Szerző: Koi Tamás

2021. április 14. 11:33

Bázisállomások nőhetnek a világ második legnagyobb Jézus-szobrának koronáján

Talán kevéssé köztudott, de az egyházak és a vezeték nélküli távközlés különösen közel állnak egymáshoz, így a magaslati adottságok miatt számtalan templomtoronyban helyeznek el különféle antennákat, bázisállomásokat. De ha úgy adódik, egyéb, kreatív módjai is lehetnek az eszközök elhelyezésének.

Bár a világ talán legismertebb, Jézust ábrázoló szoboralkotása Rio De Janeiroban áll, a Megváltó Krisztus szobra 30 méteres magasságával korántsem számít a legnagyobbnak a világon. Aki egy ennél magasabb (igaz, mindössze 3 méterrel) szoborhoz szeretne elzarándokolni, elég a lengyelországi Świebodzin városkáig utaznia, ahol lényegében a semmi közepén 2010-ben felépült a világ azóta is második legmagasabb Jézus-szobraként ismert Pomnik Chrystusa Król, vagyis a Krisztus Király szobor.

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x)

A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x) A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Az üvegszál-merevítéssel készült beton alkotás a korona nélkül 33 méter magas, ezzel szimbolizálva Jézus feltételezett korát halálakor. A masszív szobornak csak a feje 15 tonna, a teljes szerkezet pedig 440 tonnát nyom, felépítését pedig helyi és nemzetközi adományokból finanszírozták, bár sem a lengyel Római Katolikus Egyházközösség, sem a kormányzat nem rajongott eleinte az ötletért.

Ha már szóba került a finanszírozás, a helyi egyházközösség vezetője egy az egyházon belül meglehetősen széles körben elterjedt - noha ez esetben kétségtelenül kissé formabontó - hasznosítási módját találta meg az építménynek, melynek koronáját most bázisállomások és antennák számára adják bérbe.

Az egyházi ingatlanoknál ez egyébként bevett szokás, a templomtornyok - és ezek szerint a Jézus-szobrok - a legjobb magaslati pontnak számítanak főleg a vidéki régiókban, ahol a harang mellett szinte állandó vendégeknek számítanak az antennák.

a címlapról