Szerző: Koi Tamás

2021. április 14. 11:33

Bázisállomások nőhetnek a világ második legnagyobb Jézus-szobrának koronáján

Talán kevéssé köztudott, de az egyházak és a vezeték nélküli távközlés különösen közel állnak egymáshoz, így a magaslati adottságok miatt számtalan templomtoronyban helyeznek el különféle antennákat, bázisállomásokat. De ha úgy adódik, egyéb, kreatív módjai is lehetnek az eszközök elhelyezésének.

Bár a világ talán legismertebb, Jézust ábrázoló szoboralkotása Rio De Janeiroban áll, a Megváltó Krisztus szobra 30 méteres magasságával korántsem számít a legnagyobbnak a világon. Aki egy ennél magasabb (igaz, mindössze 3 méterrel) szoborhoz szeretne elzarándokolni, elég a lengyelországi Świebodzin városkáig utaznia, ahol lényegében a semmi közepén 2010-ben felépült a világ azóta is második legmagasabb Jézus-szobraként ismert Pomnik Chrystusa Król, vagyis a Krisztus Király szobor.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az üvegszál-merevítéssel készült beton alkotás a korona nélkül 33 méter magas, ezzel szimbolizálva Jézus feltételezett korát halálakor. A masszív szobornak csak a feje 15 tonna, a teljes szerkezet pedig 440 tonnát nyom, felépítését pedig helyi és nemzetközi adományokból finanszírozták, bár sem a lengyel Római Katolikus Egyházközösség, sem a kormányzat nem rajongott eleinte az ötletért.

Ha már szóba került a finanszírozás, a helyi egyházközösség vezetője egy az egyházon belül meglehetősen széles körben elterjedt - noha ez esetben kétségtelenül kissé formabontó - hasznosítási módját találta meg az építménynek, melynek koronáját most bázisállomások és antennák számára adják bérbe.

Az egyházi ingatlanoknál ez egyébként bevett szokás, a templomtornyok - és ezek szerint a Jézus-szobrok - a legjobb magaslati pontnak számítanak főleg a vidéki régiókban, ahol a harang mellett szinte állandó vendégeknek számítanak az antennák.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.