Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 17. 13:56

Vádat emeltek a gázoló önvezető autó sofőrje ellen

Vádat emeltek az ellen az Uber alkalmazott ellen, aki annak az önvezető járműnek a volánjánál ült, mely 2018-ban halálra gázolt egy úttesten átkelő gyalogost.

Az Uber megúszta, a sofőr nem: Halált okozó közúti veszélyeztetés miatt vádat emeltek az ellen a sofőr ellen, aki annak a Volvo XC90 típusú, kísérleti önvezető rendszerrel felszerelt autónak a volánjánál ült, mely 2018-ban elgázolt egy úttesten átkelő gyalogost. A 49 éves nő a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe, ezzel ő lett az önvezető autózás korszakának első halálos áldozata.

uber-tempe-2-1529690372
a balesetet okozó jármű a helyszínen

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A rendőrség azután tett vádemelési javaslatot az ügyészségnek, hogy a Volvo XC90-re épített önvezető autó belső kamerájának felvétele alapján kiderült, hogy a sofőr a baleset pillanatában éppen egy zenei tehetségkutatót nézett a mobiltelefonján. Ezt a nyomozati szakaszban gyűjtött egyéb bizonyítékok, így például a streamingszolgáltató által átadott forgalmi elemzés is alátámasztották. A rendőrségi jelentés szerint a baleset elkerülhető lett volna, ha a sofőr, Rafaela Vasquez a telefonja helyett az utat figyeli.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról