Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 30. 11:01

Nem lehet elbújni a kínai szuperkamera elől

Az 500 megapixeles, AI-jal megtámogatott kamera egy stadionnyi ember közül kiszúr bárkit.

Hivatalosan katonai és (nemzet)biztonsági célokra használhatják majd fel azt a gigászi felbontású kamerát, melynek első prototípusa most készült el - hol máshol, mint a világ legjobban bekamerázott országában, Kínában.

china_500mpx

A Fudani Egyetem, a csangcsuni Optikai Központ, és a csangcsuni műszaki egyetem által közösen készített giga-kamera képes arra, hogy egy stadionnyi emberről elképesztően részletes panorámafelvételt készítsen, majd a rendszer mögött álló AI a felvétel elemzésével azonnal képes célpontokat és tárgyakat beazonosítani, köszönhetően a kifinomult arc- és tárgyfelismerő algoritmusnak.

Hogy ilyen kamerák üzembe állhatnak rövid időn belül a világ legjobban megfigyelt országában (jövőre a kínában becslések szerint több mint 600 millió biztonsági kamera üzemel majd), nem kérdés, ugyanakkor a beszámolók szerint már a fejlesztőcsapaton belül is felmerültek olyan aggodalmak, miszerint a kameraszörny kiterjedt használata súlyosan sértheti a magánélethez való jogot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról