Szerző: surmo

2001. február 28. 15:06

GStreamer: multimédia Linuxon - új szemlélettel

A GStreamer, amelynek most jelent meg a 0.1.1-es verziója ("Lots of Duct Tape" névre hallgat), egy nyílt forrású keretprogram, amely pluginek, codecek és filterek betöltésével - például - képes MPG, AVI, ASF és egyéb multimédia file-ok lejátszására. Azonban többről van itt szó, mint egy hagyományos lejátszóról: ez valójában egy fejlesztői környezet, amely decodereket és encodereket is tartalmaz, így lehetővé válik például, hogy az alkotóelemei segítségével egy komplex hang- vagy képanyagszerkesztő programot írjunk. A plugineket akár pipeline-ba is fűzhetjük, így több filtert és/vagy codecet alkalmazva szinte tetszőleges multimédia-adatfolyam állítható elő. A szerkezet sok szempontból hasonlít a Windows Media Playeréhez, így például nem lehetetlen - sőt, elég könnyű - egy plugint írni például a Mozilla-hoz, amely multimédiás állományok azonnali lejátszására képes, hasonlóan az Internet Explorerhez. A dokumentáció nagyon részletes, így hamarosan - remélhetőleg - újabb pluginek hadát várhatjuk, a The GIMP példájához hasonlóan.

A fejlesztővel készült egy interjú a legfrissebb verzió kiadásának alkalmából, aki egyébként a RidgeRun fizetett alkalmazottja, és főmunkaidős feladata, hogy a GStreamer projecten dolgozzon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról